Civilingenjör i maskinteknik

Civilingenjör i maskinteknik

Som civilingenjör i maskinteknik har du gedigna kunskaper om samspelet mellan material, krafter och rörelser.

Ca två tredjedelar av alla civilingenjörer i maskinteknik får sitt första jobb inom någon form av systemdesign eller produktdesign. Det kan handla om att vara produkttestare eller optimera en existerande design, analysera ett produktionssystem eller att samla in och analysera produktdata som en del av ett kvalitetsutvecklingsteam.

Maskinteknik handlar om:

  • Mekanik - hur fysiska kroppar påverkas av yttre krafter och rörelser för att exempelvis utforma deformationszoner på fordon.
  • Termodynamik - hur värme, tryck och entropi påverkar system i relation till energi och energiomvandling för att designa nya, effektiva kylanläggningar eller värmetåliga bromsbeläggningar.
  • Materialkunskap - allt från klassisk materiallära till kunskaper om nano partiklar för att skapa saker som nanotrådar, polymerer eller supraledare.
  • Hållfasthetslära - beräkningar i hur något går sönder och slits för att säkerställa hållbarheten hos exempelvis broar och flygplansvingar.
  • Mekatronik och robotik - kunskaper om hur man designar robotar och elektroniskt styrda system.
  • Produktdesign och produktutveckling - kunskaper om att utveckla nya produkter från idé till fysisk produktionslina.
  • Biomekanik - förståelsen för hur djur, människor och växter fungerar ur ett mekaniskt perspektiv för att kunna utveckla hjälpmedel och metoder till användning inom exempelvis sjukgymnastik, ergonomi och elitidrott.
  • Flygteknik och aerodynamik - design av allt från högeffektiva jetmotorer till lågturbulenta vingskikt.

Utbildning

Civilingenjörsprogrammen finns på många svenska högskolor och universitet och innebär en heltidsutbildning på fem år.

Bra förberedande och grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, men i första hand på Teknikprogrammet. Förberedande utbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Eftersom maskinteknik är ett så brett ämne kan du arbeta i nästan vilket teknikföretag som helst. Bredden gör också att du oftast är en del av ett större team där man agerar som länk mellan olika specialiteter. Det är vanligt att jobba i projekt med begränsad tid att lösa uppdraget. 

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.