Brandingenjör
Spela filmen

Brandingenjör

En brandingenjör arbetar med säkerhet. Som brandingenjör är man med i samhällsplaneringen och gör riskbedömningar, allt i syfte att förhindra brand och skadeverkningar vid olyckor. I arbetet ingår att vara räddningsledare och ha det högsta ansvaret vid en olycksplats.

Brandingenjörer kan specialisera sig inom vissa områden, t ex inom brandsäkerhet i höga byggnader. Som räddningsledare har brandingenjören det högsta ansvaret på en olycksplats och leder räddningsaktionen, strategiskt och taktiskt.

Utbildning

Brandingenjörsutbildning finns vid universitet och är en yrkesexamen på grundnivå 210 hp, vilket motsvarar 3,5 års heltidsstudier.

Under utbildningen läser man bland annat grundläggande tekniska ämnen samt specialkurser i brandteknik.

Brandingenjörsutbildningen kan byggas på med ytterligare utbildning vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Efter genomgången utbildning får man formell behörighet att arbeta som räddningsledare i den kommunala räddningstjänsten.

Grundläggande utbildning finns bl a på gymnasiets Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet.

Framtidsutsikter

Efterfrågan på yrket Brandingenjör förändras över tid och kan även variera geografiskt. Utbildningsanordnare och arbetsgivare som utbildar respektive anställer Brandingenjörer vill förtydliga att det för närvarande råder brist på arbetskraft inom yrket och att det finns fler jobb än utbildade brandingenjörer.
 

Arbetsplats

Brandingenjörer är i huvudsak anställda som brandbefäl i kommunernas räddningstjänst. Andra arbetar vid statliga verk, som t ex Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Brandingenjörer finns också i det privata näringslivet.

De brandingenjörer som är anställda inom näringslivet arbetar med brandsäkerhet och skyddsfrågor inom industrin, försäkringsbranschen, och framförallt i brandskyddskonsultföretag. Där arbetar de med uppgifter som är knutna till brandsäkerhet, riskhantering, räddningstjänst och skyddsfrågor.

Arbetet som brandingenjör i en kommun är mycket varierat, den ena dagen kan det vara kontorsarbete, nästa att agera räddningsledare vid en olycka eller att ligga i beredskap om något skulle hända. Brandingenjören är dessutom ofta ute på skolor, företag och organisationer och håller i utbildning om brandskydd och livräddning. I kommunen är de flesta arbetsledare för en sektion, avdelning eller en hel förvaltning.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.