Beteendestrateg
Spela filmen

Beteendestrateg

Som beteendestrateg arbetar man med att utveckla och tillämpa modeller för beteendeinsatser sk "nudging" (”en liten knuff i rätt riktning”), för att stimulera till de mest ändamålsenliga valen i olika situationer.

Beteendestrategen initierar, samordnar och genomför aktiviteter i samverkan med andra aktörer. Ett viktigt initialt fokus för en beteendestrateg är att stödja och stimulera till beteendeinsatser hos andra samhällsaktörer inom ramen för "Forum för miljösmart konsumtion och livsstil".

I rollen ingår även att sprida goda exempel som stimulerar konsumenter till mer miljösmarta konsumtionsmönster och bidrar till att information om konsumtionens miljöpåverkan är lättillgänglig, känd och användbar. 

Utbildning

För att kunna få jobb som beteendestrateg behöver man ha en akademisk utbildning.

Erfarenhet av att arbeta med beteendeinsatser kan också ställas om ett krav, gärna med inriktning mot miljömässigt hållbar utveckling. Det är meriterande om man har kunskaper om individers beteende i valsituationer. 

Beteendestrateger måste också kunna uttrycka sig mycket väl i tal och skrift på svenska och på engelska.

Personliga egenskaper

Personliga egenskaper som krävs är bl a  prestigelös, drivande, självständig, analytisk och har fokus på uppdrag och resultat, initiativförmåga, engagemang och en mycket god kommunikativ och pedagogisk förmåga. Man måste också vara bra på att samverka, vara lösningsorienterad och våga prova nya vägar samt alltid bemöta människor med omtanke och med respekt.

Visste du att...?

... om man har kunskaper inom psykologi / beteendevetenskap, kan man kanske få jobb som personal mental trainer, vars huvudsakliga arbetsuppgifter är att stötta människor mentalt för att de ska kunna uppnå professionella och personliga mål och skaffa eller bibehålla en känsla av större meningsfullhet i jobbet och i livet som helhet.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.