Sprängämneshundförare
Spela filmen

Sprängämneshundförare

Sprängämnessök är specialområde, i vilket sprängämneshundförare och den arbetande hunden är experter inom. Hundar som är utbildade i sprängämnessök tillhör gruppen "specialsökhundar".

Oavsett var man är anställd behöver sprängämneshundförare ha kunskaper i bland annat preparatkunskap, visitationstekniker, husrannsakningar, hundens säkerhet, första hjälpen för hunden samt ha viss juridisk kunskap om vad Lagen säger och vilka befogenheter man har inom sin befattning.

Vidare behöver man också kunna följande de olika sökteknikerna samt hur och var hunden ska söka. Grundläggande sökteknik samt belöningssätt, markeringar, sök i små- och stora lokaler, sök i fordon, sök på väskor och kartonger, sök i udda miljöer som t ex på en bilskrot, personsök samt sök i skogsområden är exempel på vad en sökhund måste klara av.

Utbildning

Det är Rekryteringsmyndigheten som fastställer kraven och tar hand om ansökningar till polisutbildningen, som är på fem terminers heltidsstudier på en av utbildningsorterna samt aspiranttjänstgöring i en polisregion.

Utbildningen finns på fem orter i Sverige och går även att läsa på distans. Efter godkända studier får de studerande polisexamen. Därefter följer en termins aspirantutbildning på en polismyndighet. Den som blir godkänd efter aspirantutbildningen är behörig att söka anställning som polis. På några orter går polisutbildningen att läsa på distans.

För att bli hundförare måste man först vara polis med några år i tjänst, ha ett gediget hundintresse samt ha en stor vilja att använda hunden som ett verktyg i polisarbetet.

Bra grundläggande kunskaper ges bl a på gymnasiets Barn- och fritidsprogrammet, Vård- och omsorgsprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.

Arbetsplats

Sprängämneshundförare kan arbeta inom Försvarsmakten, Tull och Polis.

Tillstånd för verksamhet med hund >>

Visste du att...?

... dynamiten uppfanns 1866 av Alfred Nobel (1833-1896). Alfred Nobel tog patent på 355 uppfinningar. Patent på dynamit tog han 1867.
Källa: Tekniska museet

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.