Polishundförare
Spela filmen

Polishundförare

Poliser inom polisens hundenhet är hundförare för polishundar. Polishundarnas uppgifter är många, bland annat att skydda sina förare mot våldsamma gärningsmän, leta efter försvunna personer, söka efter blod, narkotika, sprängämnen, sedlar och mycket mer.

För att bli hundförare måste man först vara polis med några år i tjänst, ha ett gediget hundintresse samt ha en stor vilja att använda hunden som ett verktyg i polisarbetet.

Blir en tjänst som Polishundförare ledig söker de poliser som är intresserade av tjänsten den och ser allt bra ut i ansökan, får man genomgå ett femdagarstest med fysiska prov, intervjuer och hundhantering. Blir man efter detta godkänd erbjuds man en provanställning på drygt 6 månader där man åker med andra hundförare och får prova på om hundföraryrket är det man kommer att trivas med. Man ska även då få en lämplighetstestad hund som man börjar träna.

Går allt väl under provanställningen får man gå hundförarutbildningen på 8 veckor i Karlsborg. Klarar man den utbildningen får man sedan titulera sig som "polishundförare".

Sedan är det bara "uppkörningen" av hunden kvar, ekipaget prövas i räddningssök, spår, lydnad, skydd, brottsplatsundersökning, inomhussök samt tillämpade övningar.

När man har fått godkänt i samtliga moment kan man äntligen börja jobba som hundförare med patrullhund.

Hundar som arbetar som polishundar kan ägas av Polismyndigheten eller av de enskilda hundförarna.

När en polishund blir för gammal för att tjänstgöra, går hunden "i pension". Om hunden ägs av Polismyndigheten brukar hundens hundförare få ett Gåvobrev där Polismyndigheten "skänker" hunden till dess hundförare.

Utbildning

Det är Rekryteringsmyndigheten som fastställer kraven och tar hand om ansökningar till polisutbildningen, som är på fem terminers heltidsstudier på en av utbildningsorterna samt aspiranttjänstgöring i en polisregion.

Utbildningen finns på fem orter i Sverige och går även att läsa på distans. Efter godkända studier får de studerande polisexamen. Därefter följer en termins aspirantutbildning på en polismyndighet. Den som blir godkänd efter aspirantutbildningen är behörig att söka anställning som polis. På några orter går polisutbildningen att läsa på distans.

Bra grundkompetens finns bl a på gymnasiets Barn- och fritidsprogrammet, Vård- och omsorgsprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.