SFI-lärare
Spela filmen

SFI-lärare

Språkinlärning är en betydligt mer komplex process än vad de många tror – särskilt för vuxna. Att stödja vuxna invandrare i deras språkinlärning och samtidigt hjälpa dem att komma rätt i det svenska samhället kräver en stor förståelse för hur vuxnas språkinlärningsprocess går till och vad man kan förvänta sig av en vuxen språkinlärare, bland annat vad det gäller inlärningstakt.

SFI-lärare arbetar med vuxna nyanlända invandrare. Man undervisar huvudsakligen i "svenska för invandrare" men även i grundläggande kurser inom andra ämnen, t ex inom samhällskunskap/samhällsorientering. Ett av aspekter i SFI-lärares arbete går ut på att skapa passande utrymme för språklig interaktion för att språkstudierna ska gå framåt.

SFI består av fyra kurser: A, B, C och D. När personen är klar och godkänd med D-kurs inom SFI har man kunskaper i svenska som andraspråk motsvarande ungefär årskurs 6 i svenska. Efter SFI kan man läsa SAS Grund, som är "svenska som andraspråk" och motsvarar högstadiets svenska.

Utbildning

För dig som inte redan har lärarexamen gäller det att skaffa sig minst 180 högskolepoäng i skolämnen (och av dem minst 90 hp i ämnet Svenska som andraspråk) och sedan söka läsa KPU, Kompletterande Pedagogisk Utbildning, som är en 90 hp-utbildning = tre terminer på heltid. Att utbilda sig till behörig SFI-lärare tar minst 4,5 år. Rekommendationen är att göra studieplanering tillsammans med en studievägledare på den lärarhögskola där man vill ta ut lärarexamen.

För dig, som redan har Lärarexamen (och är behörig lärare andra ämnen), gäller det att läsa 30 högskolepoäng i ämnet SAS (svenska som andraspråk) för grundskolelärare, studier som motsvarar en termin på heltid, och sedan ansöka om utökad lärarlegitimation, för att på så sätt få behörighet att undervisa även i SFI.

Arbetsplats

SFI-undervisning bedrivs huvudsakligen inom Komvux, kommunal vuxenutbildningen, men kan även finnas på folkhögskolorna och inom olika projekt, t ex kan Arbetsförmedlingen erbjuda SFI-undervisning inom "Stöd-och-matchning".

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.