Modersmålslärare

Modersmålslärare

Har du ett annat modersmål än svenska? Har du funderat på läraryrket? Då kan du bli lärare i modersmål. Lärare som undervisar i modersmål måste ha goda kunskaper i detta språk samt goda kunskaper i svenska språket och det svenska samhället.

Som modersmålslärare undervisar du barn i förskola, grundskola och gymnasieskola i deras modersmål och i andra ämnen. Ämnet har bytt namn från hemspråk till modersmål. Tidigare kallades yrket för hemspråkslärare.

I förskolan får barnen stöd i deras språkliga och kulturella utveckling av modersmålsläraren som träffar barnen någon gång i veckan enskilt eller i grupp. Ibland har modersmålsläraren hand om modersmålsstödet i förskolan, ibland en förskollärare med samma kulturella bakgrund som barnen. Då kallas man ofta för hemspråkstränare eller modersmålstränare.

Utbildning

Utbildning till modersmålslärare kan finns inom ämneslärarprogrammen vid lärarhögskolorna.
För övrigt gäller följande: Du behöver ha lärarexamen (i något skolämne) samt ha klarat minst 30 högskolepoäng i det språket som du vill bli modersmålslärare i och få lärarlegitimation från skolverket. För att få legitimation som modersmålslärare måste du bland annat kunna styrka att du har det aktuella språket som ditt modersmål. Om du redan har lärarlegitimation ansöker du om utökning av legitimationen, när du har läst ytterligare 30 hp inom det aktuella språket.

Enligt informationen på skolverket.se kan du i vissa fall få tillsvidareanställning som modersmålslärare även utan att erhålla lärarlegitimation (uppgift från maj 2021).

Bra grund inför vidareutbildning får du på gymnasiets Samhällsvetenskapsprogrammet eller Humanistiska programmet

Arbetsplats

I grundskola och gymnasieskola, där de flesta modersmålslärare arbetar, ger du även ofta studiehandledning på modersmålet.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.