Finansiell rådgivare
Spela filmen

Finansiell rådgivare

Det förekommer många olika arbetstitlar eller yrkesbenämningar som helt eller delvis beskriver en Finansiell rådgivare t.ex kan man kallas för Privatekonomisk rådgivare.

Utbildning

Finansiella rådgivare kan ha olika utbildningsbakgrunder, men allt som oftast har de högre ekonomisk utbildning, t.ex masterexamen.

Som sin grundutbildning på eftergymnasial nivå kan man t.ex läsa ekonomiprogrammet som är 3 år på heltid (180 hp) och leder till en kandidatexamen alternativt själv kombinera kurser i företagsekonomi, nationalekonomi och andra ekonomiska ämnen till en kandidatexamen.

Ett annat alternativ är Civilekonomprogrammet som är en utbildning på 4 år på heltid (240 hp) och leder till civilekonomexamen, som är en yrkesexamen.

Den som har en kandidatexamen kan bygga på den med 1 år för att få en magisterexamen eller 2 år för att få en masterexamen.

På forskarnivå finns licentiatexamen och doktorsexamen, som omfattar 2 respektive 4 års heltidsstudier.

Inom Yrkeshögskolan finns utbildningar bland annat inom bank- och försäkringsrådgivning, affärsutveckling, ekonomistyrning och redovisningsekonomi som kan utgöra en bra komplement till en högskoleutbildning inom ekonomi.

Bra förberedande gymnasial utbildning ges på flera av gymnasiets nationella program men i första hand på Ekonomiprogrammet.

Personliga egenskaper

Förutom goda kunskaper i ekonomi, som är en självklarhet för att kunna jobba som finansiell rådgivare, är även datakunskaper, goda kunskaper i engelska samt en pedagogisk förmåga mycket värdefulla för en finansiell rådgivare.

Personliga egenskaper som krävs är också att man är tålmodig, resonabel, noggrann, flexibel, läraktig, nyfiken och tillmötesgående.

Övrigt

Möt Robert, Chefsekonomen som drömmer om kakor.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.