Ekonomichef
Spela filmen

Ekonomichef

En ekonomichef ansvarar för arbetet på en ekonomiavdelning och har en nyckelroll i vidareutvecklingen av företaget/bolaget/organisationen eller myndigheten.

Ekonomichefer leder arbetet med att ta fram ekonomiska planer, utredningar och styr- och kontrollsystem för att följa upp verksamheten. Att sätta upp en årsbudget och arbeta med att ta fram olika prognoser hör också till arbetsuppgifterna. Som ekonomichef är man ofta även ansvarig för deklaration och skattefrågor.

Intressant information kan du även hitta på civilekonomerna.se

Utbildning

Utbildningsbakgrund för ekonomichefer varierar men de flesta har någon form av ekonomiutbildning på eftergymnasial nivå, ofta från högskola / universitet, men i vissa fall andra utbildningar t.ex från en Yrkeshögskola. Ett krav kan ställas att man har akademisk examen, inom ekonomi eller företagsekonomi. 

Det vanligaste är att man jobbar i några år som ekonom, civilekonom, redovisningsekonom eller redovisningsassistent/redovisningsansvarig, revisorsassistent eller som redovisningschef innan man kan få en tjänst som ekonomichef.

Personliga egenskaper

Som Ekonomichef ska man vara resultatinriktad och behöver ha en mycket god förmåga att leda och entusiasmera sina medarbetare. Man behöver ha integritet och man måste vara tydlig och engagerad med stort eget driv.

Det är viktigt att du som vill satsa på yrkesrollen som Ekonomichef har mycket goda redovisningskunskaper, är affärsinriktad och drivs av att leda samt även delta i det operativa arbetet.

För att bli framgångsrik i rollen som Ekonomichef ska du som person trivas med att agera med tydligt affärsfokus och i högt tempo. Yrkesrollen ställer höga krav på målmedvetenhet, struktur, proaktivitet och relationsskapande.

Övrigt

Möt Robert, Chefsekonomen som drömmer om kakor.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.