Yrkeshygieniker

Yrkeshygieniker

Yrkeshygieniker arbetar för ett hållbart arbetsliv. Ett av problemen som yrkeshygieniker försöker motverka är att en del personer väljer yrken där de riskerar arbetsskador. Inom det yrket är arbetet ofta ganska varierande och kan inkludera olika typer av arbetsuppgifter.

Inom arbetsuppgifterna ingår ofta patientsamtal, kontakt med patientens arbetsgivare eller med arbetsförmedlingen eller med försäkringskassan, kontakt med tillverkare av arbetsprodukterna och en hel del informations- och datasökningar, vilket ska leda till en sammanställningar kring utredningar och även syftar till att ta fram förslag på testämnen och produkter.

Själva yrkesutövandet får du lära dig efter anställning med hjälp av självstudier och handledning på arbetsplatsen som arbetsgivare står för, detta på grund av avsaknad av en specifik utbildning som förbereder just inför det här yrket.

Meriterande
Det är fördelaktigt att ha disputerat inom det område som du vill arbeta som yrkeshygieniker inom, och/eller att ha arbetat som arbetsmiljöingenjör / miljösamordnare i något företag eller organisation eller inom företagshälsovården.

Utbildning

Yrkeshygieniker kan ha varierande utbildningsbakgrund. Rekommenderad utbildning är kemisk eller biologisk högskoleutbildning. 

Rekommenderat utbildning på gymnasienivå är Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap, i den ingår alla de kurser som krävs för Särskild behörighet inför högskoleutbildningar inom kemi och biologi.

Personliga egenskaper

I jobbet som yrkeshygieniker träffar du ofta människor som söker hjälp för någon form av ohälsa. Du bör därför vara lyhörd och ha en stor vilja att hjälpa människor.

Arbetsplats

Yrkeshygieniker kan vara specialiserade inom olika områden, t.ex inom Arbets- och miljödermatologi utför man exponeringsutredningar (genomför test för hudallergi) på patienter. Andra specialistområden är arbetsmedicinskt och miljömedicinskt område. Det finns också exempel på att man som yrkeshygieniker arbetar enbart på ett laboratorium.

Exempel på arbetsplatser för yrkeshygieniker: Centrum för arbets- och miljömedicin, Projektet vid Region Örebro som heter H-int-a,Hållbart inträde i arbetslivet och Arbets- och miljömedicinska kliniker.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.