Vetenskapskommunikatör med zooinriktning

Vetenskapskommunikatör med zooinriktning

Som vetenskapskommunikatör med zooinriktning kan man även kallas för en Zoolärare. Om du "brinner" för djur och natur och vill gärna förmedla din kunskap till ungdomar kan detta yrket vara helt rätt för dig att satsa på!

En av djurmarkens och naturmuseernas viktigaste uppgifter är att sprida kunskap om djur och natur. Deras utbildningsavdelningar arbetar med detta genom att ha engagerade medarbetare som har förmågan att förmedla budskap på ett professionellt och spännande vis.

Vetenskapskommunikatörernas arbete gör att människor får en bättre och djupare förståelse för olika djurarter och sammanhangen i naturen.

Som Zoolärare blir din viktiga uppgift att förmedla kunskaper om djuren och ekologin i olika miljöer samt att berätta om din arbetsplatsens bevarandearbete och vikten av att bevara den biologiska mångfalden.

Vetenskapskommunikatören kan bl a arbeta med undervisning för de grupper som tar del av museets eller djurparkens utbildningsprogram. Du tar emot, leder och undervisar grupperna som mestadels består av skolklasser på grundskolenivå. Undervisningen kan bedrivs på museet, i djurparken, i klassrum på elevernas skola, utomhus och i stallar.

En viss del administrativt arbete samt lättare lokalvård kan också ingå som en del i tjänsten.

Utbildning

Önskvärt är att du har djurrelaterad biologisk utbildning på högskolenivå, men kravet är gymnasieutbildning inom naturkunskap/biologi eller naturbruk/djurhållning samt flytande svenska och engelska.

Erfarenheter av praktiskt arbete med djur är mycket meriterande. Du får också gärna ha någon form av pedagogisk utbildning och/eller erfarenhet. Kunskaper i flera språk än svenska och engelska är mycket meriterande.

B-körkort kan ställas som ett krav för att kunna få anställning som zoolärare.

Personliga egenskaper

Du behöver kunna tala inför både små och stora grupper varför krävs det att du både har goda kunskaper i svenska och engelska och helst även erfarenhet av att tala inför publik. Du bör ha god fysik, då arbetet innebär många och långa promenader i museets salar eller på djurparkens ytor. 

Du bör brinna för god service och ha mycket hög social kompetens. Oförutsedda händelser kan äga rum samtidigt som du har ansvar för ibland ganska stora barngrupper och då gäller det att du är flexibel i ditt sätt att utföra arbetsuppgifterna, är orädd och kan ta egna initiativ för att lösa de problem som kan uppstå.

Arbetsplats

Arbetsplatser är djurparker och naturmuseer.

Visste du att...?

... noshörningar har dålig syn men mycket bra hörsel.

... havssköldpaddorna återvänder till samma strand, som de än gång föddes på, när det ska lägga sina ägg, forskare vet dock inte hur havssköldpaddorna hittar till rätt strand.
Källa: wwf.se

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.