Ventilationsisolerare
Spela filmen

Ventilationsisolerare

Ventilationsisolerare arbetar med ventilationskanaler för att höja säkerheten och minska energiförluster och buller. Det är ett hantverk som kräver både kunskap och kreativitet.

Ventilationsisolerare arbetar inom VVS (värme, ventilation och sanitet). Ventilationsisolerare isolerar rör för värme, kyla och ventilationskanaler vid nybyggnation och ombyggnation av hus. Arbetet utförs i alla typer av fastigheter där människor vistas, exempelvis bostäder och arbetsplatser.

VVS-isoleraren arbetar med sten- eller glasullsisolering, cellgummi och med skyddshöljen av plast. 

Isolera måste man göra av säkerhetsskäl på grund av brandrisk, mycket heta kanaler och rör. Ledningar och rör som transporterar brand- och explosionsfarligt innehåll isoleras för att minska olycksrisken. Isolering görs också av hygienskäl, för att exempelvis förebygga den vattenburna sjukdomen legionella. Isoleringen är även mycket viktig för att minska kondens och energiförluster.

Utbildning

Isoleringsmontörer utbildas bland annat på VVS- och fastighetsprogrammet och Bygg- och anläggningsprogrammet inom gymnasieskolan.

Efter gymnasieutbildningen söker man lärlingsanställning i ett företag. Efter lärlingstiden gör man ett yrkesteoretiskt prov, när det är godkänt får man sitt yrkesbevis.

En vanlig väg in i yrket är att få hela utbildningen genom traditionell lärlingsanställning i ett isoleringsföretag. Utbildningen tar fyra år. 

Personliga egenskaper

Som ventilationsisolerare är det bra att vara handlingskraftig, händig och att ha en kreativ förmåga. Fantasi och formkänsla är en fördel i arbetet eftersom olika typer av isoleringsarbeten skiljer sig från fall till fall.

Arbetsplats

VVS-isoleraren jobbar ofta på en byggarbetsplats tillsammans med andra yrkesgrupper, bland annat VVS-montörer.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.