Undersköterska
Spela filmen

Undersköterska

Som undersköterska varierar arbetsuppgifterna beroende på var du arbetar. Om du är undersköterska inom hemtjänsten arbetar du med att ge stöd för att klara av det vardagliga i hemmet som att laga mat, göra inköp, sköta hygienen, byta kläder, sårvård och att ta medicin.

Undersköterskor på en vårdavdelning på ett sjukhus hjälper patienterna att tvätta sig och klä på sig. De bäddar, serverar mat och är ofta ansvariga för sjukmateriel och förråd på avdelningen. De kontrollerar patientens temperatur, mäter blodtryck, tar prover och lägger om sår.

På en vårdcentral kan du få utföra provtagningar t ex blodsocker och CRP, på en vårdavdelning varierar arbetet beroende på vilken avdelning du arbetar på. På en förlossningsavdelning kan en undersköterska vara till hjälp för barnmorska och läkare. Undersköterskor arbetar ofta i team med läkare och sjuksköterskor vid undersökningar och behandlingar.

Läs på socialstyrelsens webbplats: om Undersköterska som skyddad yrkestitel fr o m 1 juli 2023.

Utbildning

Vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet eller motsvarande utbildning inom Komvux. Vidareutbildningar finns inom Yrkeshögskolan.

Vidareutbildningar för verksamma undersköterskor ges ofta distans på deltid, vilket gör det möjligt att arbeta samtidigt som du studerar.

Arbetsplats

Undersköterska arbetar inom kommuner, sjukvårdsregioner och inom den privata sektorn.

Undersköterskor arbetar även med omvårdnad och vissa sjukvårdsuppgifter på sjukhem, i servicehus och gruppbostäder eller i hemsjukvården.

Skyddad yrkestitel 1 juli 2023

Socialstyrelsen prövar och utfärdar i dagsläget behörighetsbevis för 22 yrken inom hälso- och sjukvården. Man har nu bestämt att från och med den 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Detta innebär att det kommer att behövas ett bevis för att ha rätt att använda titeln undersköterska inom vård och omsorg.

Grundförutsättningarna för att få ett bevis är en utbildning med inriktning mot vård och omsorg från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.