Transplantationskoordinator

Transplantationskoordinator

På transplantationscentra utförs transplantationer av alla typer av organ, som hjärta, lunga, lever, njure, bukspottkörtel och tarm. Både barn och vuxna patienter behandlas. De flesta får organ från avlidna donatorer, men i vissa fall kan transplantation med levande givare också göras. För att genomföra en organdonation och transplantation krävs en stor organisation med ett stort antal personer direkt eller indirekt involverade. 

Transplantationskoordinatorn ansvarar för och samordnar organdonationer med efterföljande transplantationer samt är arbetsledare genom hela donationsprocessen. I arbetsuppgifter ingår det bland annat att inhämta medicinska uppgifter om donation, samordna transporter, planera schemat i detalj, följa med vid organhämtningen samt att se till att alla formella krav inför donationen är uppfyllda. 

Transplantationskoordinator samarbetar med många olika intensivvårdsavdelningar både i Sverige och utomlands. Det finns ett skandinaviskt och europeiskt samarbete för utbyte av organ som innebär resor nationellt och internationellt med flyg och marktransporter. Långa arbetspass och skiftarbete ingår dygnet runt. 

Utbildning

Legitimerad sjuksköterska och specialistutbildad inom anestesi, operation eller intensivvård är lämplig utbildningsbakgrund. Även flera års erfarenhet som sjuksköterska krävs, samt erfarenhet av transplantation eller vård av donator.

En bra grundutbildning ges på Vård- och omsorgsprogrammet.

Sjuksköterskeprogrammet är en treårig högskoleutbildning. Huvudämnet är omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap och teori varvas med praktik. Sjuksköterskeprogrammet finns även att läsa på distans.

Visste du att...?

... det finns flera sätt att anmäla sin vilja att bli organdonator. Läs mer på livsviktigt.se där du även kan göra din anmälan.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.