Specialisttandläkare

Specialisttandläkare

Det finns tandläkare med specialistkompetens inom olika områden, som en ordinarie tandläkare kan remittera en patient till.

Bettfysiolog - behandlar problem med käkleder, ansiktsmuskulatur och ligament, obalans i bettet, spänningshuvudvärk, stelhet i nacken, tandgnissling och pressning. Behandling är ofta bettskenor och inslipning av bettet. Ibland görs också smärtutredningar, tillsammans med annan medicinsk expertis.

Endodontist - har som sitt specialområde rotbehandlingar som utförs ofta under mikroskop. Många endodontister kan även göra mikrokirurgiska ingrepp för att läka ut svåråtkomliga infektioner runt tändernas rötter.

Käkkirurgen - utför mindre operationer, till exempel implantat och operationer kring visdomständer. På sjukhus kan käkkirurgen även utföra större ansiktsoperationer, ofta tillsammans med öron-näsa-halsläkare.

Odontologisk röntgendiagnostiker - utför omfattande och komplicerade röntgenundersökningar som utförs ofta med hjälp av en röntgenolog. Det finns inte så många olika ställen i Sverige som utför denna typ av undersökande behandling.

Ortodontist - har tandreglering som sitt specialområde. Att flytta tänder är en komplicerad process och en kombination av konst och vetenskap. I ortodontiska team ingår det förutom ortodontister, även ortodontiassistenter och ortodonti-tandtekniker.

Protetikern - planerar och utför komplicerade lagningar med kronor, broar och olika sorters tandproteser. Ofta samarbetar protetiker med implantatexperter, komplicerade tandlagningar utförs ofta i kombination med att sätta in tandimplantat. Det är vanligt att vanliga tandläkare använder protetiker för att få en "second opinion".

Pedodontist - är "barntandläkare", det vill säga är specialist på tandvård för barn. Pedodontist är bland annat specialist på att behandla tandvårdsrädda barn.

Parodontolog - är specialist på parodontit, tandlossning. Vanliga tandläkare brukar också behandla parodontit, men komplicerade fall brukar behandlas av en parodontolog. 

Utbildning

För att bli specialisttandläkare måste man först utbilda sig till vanlig Tandläkare. Efter det följer det en flerårig vidareutbildning till specialisttandläkare inom ett eller flera av tandvårdsområden som nämns ovan i denna yrkespresentation.

Tandläkarutbildningen omfattar fem års heltidsstudier på universitetsnivå.

Tandläkarutbildningen är en femårig utbildning som ges på fyra orter i landet:
Institutionen för odontologi i GöteborgOdontologiska Institutionen vid Karolinska Institutet i StockholmOdontologiska fakulteten vid Umeå Universitet och Tandvårdshögskolan i Malmö.

Efter slutförd utbildning ansöker du om legitimation hos Socialstyrelsen. Du kan därefter vidareutbilda dig till Specialisttandläkare.

Visste du att...?

... elektrisk tandborste uppfanns år 1954 av Philippe-Guy Woog och användes från början av rörelsehindrade och personer med begränsad motorisk förmåga.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.