Snöröjare
Spela filmen

Snöröjare

Snöröjare arbetar med utemiljön för att säkerställa snö- och isfria underlag och öka säker framfart för gående och fordon. De utför snöskottning av bland annat vägar, parkeringsplatser, garageinfart, inne- och utegårdar och entréer. På så sätt verkar de för ökad trafiksäkerhet och även för befolkningens hälsa med att undvika fallskador.

På större ytor som vägar och stora parkeringsplatser utförs uppdragen med hjälp av motorredskap. På mindre och/eller på svårtillängliga ytor måste snöskottningsuppdrag ibland utföras för hand, med hjälp av en skyffel eller annan passande utrustning.

Speciella uppdrag kan vara att slå ner istappar som kan hänga ner från hustak.

Det är alltså fördelaktigt om man som snöröjare kan utföra både maskinell- och manuell röjning av snö och is.

Som snöröjare sköter man oftast även sandning och saltning.

Oftast genomförs snöröjning med hjälp av traktor, ibland används hjullastare i kombination med redskap för snöröjning.

Finns det ingen snö att skotta får man i så fall oftast arbeta med diverse markarbeten inom företaget.

Då snöröjning utförs vid behov får man ofta en behovsanställning.

Utbildning

Körkortsbehörigheter som ofta krävs är bl a traktor-körkort, AM-körkort, B-körkort, motorcyckelkörkort och C-, D- och CE-körkort.

"Skotta säkert"-utbildning kan krävas, ställs det inte som ett krav, är det starkt meriterande.

Vana av att arbeta som hantverkare på tak är en fördel. Man får inte vara rädd för att jobba på höga höjder och tidigare erfarenhet av arbete på hög höjd är meriterande.

På gymnasiet rekommenderas Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning Anläggningsfordon eller Naturbruksprogrammet, inriktning Lantbruk, inom den utbildningen kan man ta traktorkörkort.

Vuxna kan gå via Komvux eller via Arbetsförmedlingen, som kan köpa utbildningsplats hos en maskinutbildare.

Ännu en möjlighet kan finnas att skaffa sig relevant utbildning till snöröjare är genom att få anställning på ett företag där man kan få internutbildning, som anordnas av eller betalas av arbetsgivaren. Det sistnämnda händer nästan bara om en stor brist på arbetskraft uppstår och arbetsgivaren ej kan hitta redan utbildad personal att anställa.

Personliga egenskaper

Du som vill skotta snö under vintern ska vara villig och förmögen att jobba i alla väder, gärna vara fysisk stark då det är ett tungt jobb. Du passar alltid tider och ställer upp när jobbet väl dyker upp, även om du måste jobba mitt i natten.

Arbetsplats

Snöskottningsuppdrag utförs på beställning av kommuner, organisationer, företag, bostadsrättsföreningar och även av privatpersoner.

Takskottning utförs ofta på uppdrag från bostadsrättsföreningar, företag och plåtfirmor / takläggarfirmor.

Som snöröjare kan man verka i egenskap av egenföretagare eller vara anställd på företag som sysslar med fastighetsrelaterade tjänster.

Vissa företag kan vid säsongs- eller behovsanställning garantera ett visst antal timmar per vecka och om det är snöfritt får man i så fall utföra andra arbetsuppgifter, som t ex städning eller reparationer av redskap och utrustning.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.