Ridlärare, ridinstruktör
Spela filmen

Ridlärare, ridinstruktör

En ridlärare lär ut hur ryttare och häst ska samspela på bästa sätt. Eleverna får grundkunskaper om hästens fysiologi och egenskaper samt hur den reagerar i olika situationer.

Du lär ut hur ryttarna ska sitta på hästen och hur de ska använda vikt, skänklar, tyglar och sin röst. Målet är att hästen och ryttaren följer ett gemensamt signalsystem och att ryttaren förstår hur man inverkar på hästen. Den praktiska träningen sker på ridbanor inom- eller utomhus. Ridning i terräng sker först när eleven har tillräckliga förkunskaper. De praktiska övningarna kombineras med hästkunskap, hästskötsel och sadling, ryktning, utfodring och vård av hovar.

Några dagar i veckan är det vanligt att ridläraren har stalltjänst på förmiddagarna. Du arbetar med att kontrollera att hästarna är friska, göra rent i spiltor eller boxar och se till att sadlar och annan utrustning är i ordning. På förmiddagarna sker också undervisning av elever som behöver speciell utrustning och särskilda insatser av personalen.

Det är viktigt att hästarna behåller sin utbildningsnivå. De kan bli förvirrade av ridelever som inte alltid gör rätt. Av det skälet måste hästarna regelbundet ridas av kunniga ryttare – ridlärarna - för att befästa de kunskaper som ridskolehästarna ska ha.

Utbildning

Du utbildar dig till Diplomerad Svensk Ridlärare på tre nivåer I , II och III, där III är den högsta nivån genom Svenska Ridsportförbundet. Utöver dessa finns hedersutnämningen Svensk Fellow. Diplomerad Svensk Ridlärare behärskar ridning, undervisning och hästutbildning i dressyr, hoppning och terräng samt viss körning. Vill du pröva yrket kan du även börja med ridledarutbildningen som en introduktion.

En bra grundutbildning får du genom gymnasiets Naturbruksprogrammet, inriktning Djur / profil Häst

Arbetsplats

Ridläraren arbetar oftast på en ridskola och det mesta av arbetet sker i stallet, på ridbanor inom- eller utomhus och i terräng.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.