Rehabassistent

Rehabassistent

Jobbet som rehabassistent är varierande och du hjälper människor i vardagen. Möten med brukare varvas med praktiskt jobb som att hämta in, köra ut och montera hjälpmedel. Du arbetar på uppdrag av eller tillsammans med arbetsterapeuter och fysioterapeuter.

Du hjälper till att prova in föreskrivna hjälpmedel, håller i vissa rehabgrupper, sköter telefonbokningar och hälsosamtal. Rehabassistenten utför även träningsprogram tillsammans med brukare och tar emot leveranser till hjälpmedelsförrådet.

Utbildning

Examen från Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet eller motsvarande utbildning för vuxna från Komvux eller någon annan vårdutbildning. Utbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Det är ett vanligt krav att du ska ha studerat minst tre terminer på arbetsterapeut- eller fysioterapeutprogrammet för att kunna arbeta som rehabassistent. Om du har erfarenhet av att arbeta med omvårdnad i någon form är det meriterande. Körkort för personbil brukar också vara ett krav för att få anställning eftersom arbetet innebär en del hembesök. 

Personliga egenskaper

Du behöver ha ett stort intresse för människor och deras hälsa för att trivas som rehabassistent. Lyhördhet, förmåga att skapa god kontakt och bra på att samarbeta är andra egenskaper som är viktiga i detta yrke.

Arbetsplats

Som rehabassistent arbetar kan du inom den kommunala rehabiliteringen eller den privata vårdsektorn.

Yrkesfilm

Fysioterapi - världens bästa yrke!

Visste du att...?

... nackskador är de vanligaste skadorna i trafiken, de uppstår om man sitter i ett fordon och blir påkörd bakifrån. Uppskattningsvis är det 20 000 personer i Sverige som varje år får nackskador. Fysioterapi kan i vissa fall vara till stor hjälp för patienter - för att den minskar smärta och ökar rörlighet i nacken och i många fall även i armarna.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.