Rättsläkare
Spela filmen

Rättsläkare

Rättsläkarna sysslar med forensik.

De läkare som vill bli rättsläkare gör sin ST-utbildning på Rättsmedicinalverket på någon av de rättsmedicinska enheter som finns i Sverige idag.

Utbildning

Rättsmedicin är en egen specialitet, och precis som i övriga medicinska specialiteter utbildar man sig först till läkare. För att bli specialist i rättsmedicin måste du som läkare genomgå en ST-utbildning under handledning under minst 5 år efter legitimation.

Man kan inte bli läkare på något annat sätt än genom att läsa läkarprogrammet på Universitetet. Programmet är 5.5 år lång. Efter att med godkänt resultat gått igenom läkarprogrammet, behöver du göra en AT-tjänstgöring. AT-tjänst är mellan 18 till 24 månader. Därefter ansöker du om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen.

Inför läkarprogrammet HT-2021 är planen att införa ett 6-årigt läkarprogram, en termin längre än idag, men ingen AT-tjänstgöring. Tanken är att man kunna ta ut sin läkarlegitimation direkt efter avslutad och godkänd utbildning.

De som påbörjar läkarprogrammet HT 2021 kommer inte att bli AT-läkare, men de som redan läser på läkarprogrammet kommer fortfarande behöva göra AT-tjänst.

BAS-Tjänstgöring på ett år kommer, enligt den planerade förändringen, föregå ST-tjänstgöring.

Det är hård konkurrens om utbildningsplatser på läkarprogrammet på alla svenska lärosäten, därför väljer en del att studera utomlands. Var noga med att undersöka vilka kompletteringar som i så fall kan krävas för att få en svensk legitimation. Om du är intresserad av att läsa till läkare utomlands och sedan kunna jobba i Sverige, bör du helst välja ett universitet som är ett av de statligt godkända universiteten.

Arbetsplats

ST-läkaren är anställd vid Rättsmedicinalverket under hela utbildningstiden.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.