Processägare

Processägare

Processägare är ett samlingsnamn för ett antal yrken, t ex;

Processägare kost och måltid
Arbetar med att koordinera och utveckla Regionsservice servicetjänster, i syfte att främja verksamheten och den totala koncernnyttan genom att aktivt leda, styra och systematiskt utveckla processen så att de strategiska målen uppnås med god kvalitet.

Man förväntas i sin roll som processägare säkerställa att processen för kost och måltid är ändamålsenlig och kostnadseffektiv genom en aktiv kundfokusering och omvärldsbevakning.

Man ansvarar bl.a. för att organisera nätverk/styrgrupp mellan linje och process i ett länsperspektiv, samordna utbildning och upphandling inom processen samt säkerställa styrdokument, rutiner och instruktioner kopplat till processen.

Processägare inom logistik
Förväntas i sin yrkesroll säkerställa att processen för logistik är ändamålsenlig och kostnadseffektiv genom en aktiv kundfokusering och omvärldsbevakning.

Man ansvarar bl.a. för att organisera nätverk/styrgrupp, samordna utbildningar och upphandlingar inom processen samt säkerställa styrdokument, rutiner och instruktioner kopplade till processen.

Som processägare har man ofta ett konsultativt arbetssätt som stödjer och utvecklar organisationens chefer/ledare i processens dagliga arbete. Man förväntas i sin roll som processägare driva projekt och utredningar samt styra och följa upp processen mot uppsatta mål.

I uppdraget ingår också att driva och medverka i olika utredningar/projekt utanför den egna huvudprocessen. Som processägare rapporterar man ofta direkt till FM*-chefen och ingår i dennes ledningsgrupp.

* FM är en förkortning som kan stå för "Facility Management".

Utbildning

Eftergymnasial utbildning eller lång arbetslivserfarenhet krävs.

Fördjupad verksamhetskunskap inom relevant område, erfarenhet från projektledning, erfarenhet av arbetsledning eller ledning av verksamhet inom relevant område.

Goda språkkunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift, goda datakunskaper inom ex. Officepaketet.

Meriterande är kunskaper om processorienterad organisation, ledarskapsutbildning, kunskaper om riskhantering, erfarenhet av organisationsövergripande utvecklingsarbete, chefs- och ledarerfarenhet, erfarenhet av att leda företag eller organisation i förändring, lämplig branscherfarenhet och erfarenhet av att arbeta inom en politikerstyrd organisation.

Många arbetsgivare verkar för en drogfri arbetsmiljö och tillämpar därför bland annat obligatoriska drogtester vid nyanställning av personal.

B-körkort ställs ofta som ett krav för att kunna få anställning som processägare.

Grundläggande gymnasial utbildning finns på flera av gymnasieskolans program.

Personliga egenskaper

Behärskar professionellt förhållningssätt, mycket god samarbetsförmåga, effektiv, kommunikativ och kan anpassa kommunikationssätt och innehåll till mottagarens förutsättningar, kapabel och villig att planera, organisera projekt / utredningar på ett självständigt och strukturerat sätt.

Det är viktigt är att kunna skapa intresse, motivation och engagemang i processen genom att sprida energi och arbetsglädje till sin omgivning. Det är även viktigt att man värdesätter noggrannhet och är väl medveten om gällande kvalitetskrav, tar ett stort ansvar för att arbeta med ständiga förbättringar och omvandla dessa i praktiken.

Arbetsplats

Inom Regionsservice tillämpas i regel 3-års förordnanden för vissa tjänster, där även processägare ingår. Man har en tillsvidare anställning med lämplig grundprofession.

Övrigt

Möt Mikael, som arbetar som Digital project leader.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.