Pensionsrådgivare
Spela filmen

Pensionsrådgivare

Pensionsrådgivare ger råd om privata pensionsförsäkringar. Ofta ger du information, råd och vägledning per telefon.

Som pensionsrådgivare behöver du ha goda kunskaper inom pensionsförsäkringar, men även vara pedagogisk och lite "psykolog". Som pensionsrådgivare är du både informatör, säljare, pedagog och socialarbetare samtidigt.

Det förekommer att större arbetsgivare bjuder in pensionsrådgivare för att ge allmän information om hur pensioner ser ut, dvs vilka olika delar - allmän pension, tjänstepension och privat pension - som pensionen består av och för att "lära ut" hur man bör agera för att maximera "utdelningen", dvs få så hög pension som möjligt - eller för att få "hyfsad pension" om man vill gå i pension lite tidigare.

Några tips från en pensionsrådgivare:

  • Skaffa dig koll på pensionen, läs på och ställ frågor till experter inom området
  • Rensa bland försäkringarna. Behöver du återbetalningsskydd och familjeskydd?
  • Gå inte i pension för tidigt. Undvik "deltidsfällan", dvs försök jobba heltid, om det går.
  • Se upp för alla locktoner - det är inte säkert att en lägre ränta på bolånet något år eller två ger långsiktigt god pension om du flyttar.

Utbildning

Relevant utbildning kan finnas inom yrkeshögskola. På gymnasiet rekommenderas i första hand utbildning på Samhällsvetenskapsprogrammet eller på Ekonomiprogrammet.

Personliga egenskaper

En pensionsrådgivare kan behöva agera som en utbildare och föreläsare, du kan behöva tala inför medelstora och stora grupper av människor och även svara på åhörarnas frågor. Det krävs det inte bara goda sakkunskaper utan också en pedagogisk förmåga. Det skadar inte heller om du kan presentera tråkig information på ett underhållande sätt.

Arbetsplats

Oftast är man som pensionsrådgivare anställd på privata försäkringsbolag.

Visste du att...?

... medellivslängden för kvinnor i Sverige är ca 84 år och för män 81 år. Prognosen säger att år 2060 har medellivslängden stigit med över fem år.
Källa: scb.se

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.