Optiker

Optiker

En optiker är specialist på synen, ögats normala och sjukliga förändringar, samt på att upptäcka, mäta och korrigera synfel. I Sverige tillhör yrket optiker ett av de så kallade Legitimationsyrken.

Som legitimerad optiker gör du synundersökningar och provar ut synhjälpmedel som glasögon och kontaktlinser samt synförstorande hjälpmedel för synsvaga. Det kan även röra sig om trötthet vid läsning eller huvudvärk.

Som optiker undersöker du kundens ögon, kontrollerar hur ögonen fungerar och om de är friska. Om du upptäcker någon sjuklig förändring i ögat är du skyldig att remittera kunden vidare till läkare, vanligen ögonspecialist. Du för patientjournal över varje kund där du skriver upp viktiga fakta om kundens synfel. Du måste också skriva synintyg om kunden begär det.

Utbildning

Utbildning för optiker finns inom högskolan vid flera lärosäten. Utbildningen omfattar tre års heltidsstudier, 180 hp. Efter utbildningen finns det även möjlighet till vidareutbildning inom området.

Utbildningen leder fram till en yrkesexamen som optiker. Den ger även behörighet för att prova ut kontaktlinser. Efter utbildningen kan man ansöka om legitimation som optiker hos Socialstyrelsen. Du kan läsa kurser i optometri - som är en vidareutbildning för optiker, ögonsjuksköteskor och ortoptister.

Framtidsutsikter

På fem års sikt kommer det troligen fortsätta att vara liten konkurrens om jobben. Nyetableringar av optikbutiker i många städer ger större valmöjligheter att söka nya jobb, vilket ökar rörligheten, framför allt bland erfarna optiker.

Efterfrågan på synundersökningar förväntas ligga på samma nivå som idag. Men det kan bli fler arbetstillfällen inom ögonsjukvården och det kan ge en ökad efterfrågan på optiker på sikt. Det finns också en tendens till att optikbutiker utökar sina öppettider och anställer då fler på deltid.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.