Neurolog

Neurolog

Neurologer är specialistläkare, dvs i grunden läkare, som har specialiserat sig i studien, diagnos och behandling av skador och sjukdomar i nervsystemet. Neurologernas specialistområden inkluderar hjärna, ryggmärg, muskler och nerver i hela kroppen. Eftersom nervsystemet är viktigt för varje kroppslig funktion, är neurologi ett stort och mycket viktigt kunskapsområde. De flesta neurologer specialiserar sig oftast i bara någon eller några få aspekter av neurologi.

Neurologer hjälper till att identifiera källor till problem i patienternas nervsystem. Detta kan vara en oförmåga att använda sinnena på rätt sätt, förlust av syn, hörsel, lukt, smak och/eller känslan av beröring är ofta kopplade till neurologiska sjukdomar eller tillstånd. Oförmåga att utföra normala motoriska funktioner är också symptom på problem i nervsystemet. Neurologer undersöker bland annat problem med balans, reflexer och muskelstyrka. De försöker också att identifiera källan till sjukdomar i hjärnan såsom minnesförlust, talsvårigheter och  svårigheter i abstrakt tankeförmåga.

Neurologer fokuserar också på neurologiska sjukdomar, som t.ex Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom, epilepsi och CP (cerebral pares).

Hjärnkirurger är i grunden neurologer, de utför operativa ingrepp för att undanröja hjärntumörer, spinal lesioner och nerver reparationer.

Neurologer måste allt som oftast utföra många tester på patienter för att kunna ställa diagnoser och rekommendera lämplig behandling. Dessa tester innefattar skanningar som en magnetisk resonanstomografi (MRT) eller datortomografi och axial Tomography (CT-scanning ). Neurologer utför även lumbala punkteringar för att undersöka ryggmärgsvätskan. Elektriska aktivitet studeras med en elektroencefalografi (EEG) av hjärnan eller en elektromyografi (EMG) av musklerna.

Det förekommer att neurologer samarbetar med andra professioner inom sjukvården, bland annat med psykiatriker för att lösa neurologiska problem, hitta lösningar och förhindra eller minska framtida hälsoproblem för patienter.

Utbildning

För att bli specialistläkare utbildar du dig först till legitimerad läkare. När du är klar med den grundläggande läkarexamen genomför du allmäntjänstgöring (AT) och kompletterar grundutbildningen med praktiska erfarenheter.

När du har blivit legitimerad läkare kan du påbörja specialisttjänstgöring (ST), vilket tar minst fem år att genomföra och som resulterar i en specialistkompetens inom ett område.  

Inför läkarprogrammet HT-2021 är planen att införa ett 6-årigt läkarprogram, en termin längre än idag, men ingen AT-tjänstgöring. Tanken är att man kunna ta ut sin läkarlegitimation direkt efter avslutad och godkänd utbildning.

BAS-Tjänstgöring på ett år kommer, enligt den planerade förändringen, föregå ST-tjänstgöring.

Arbetsplats

Läkare kan bland annat vara anställda på sjukhus, vårdcentraler eller privata läkarmottagningar.

Visste du att...?

... en människa, som är 70 år, har blinkat ca 135 miljoner gånger.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.