Miljöhygieniker

Miljöhygieniker

Miljöhygieniker arbetar med att skapa sunda och säkra arbetsplatser. Målet med arbetet är att skapa goda arbetsmiljöer samt minimera risker för att människor skadas eller får besvär av arbetsmiljöer.

När man kartlägger och analyserar arbetsmiljön, studerar man bland annat stressnivåer, olycksrisker, buller, vibrationer, strålning och förekomsten av farliga ämnen.

Miljöhygieniker arbetar ofta i täta samarbeten med andra yrkeskategorier. Tillsammans hjälper de arbetsgivare och anställda att åstadkomma och bibehålla goda och hälsofrämjande arbetsmiljöer.

Det kommer med jämna mellanrum nya regler och bestämmelser på arbetsmiljöområdet och det gäller att ha stort intresse för att hålla sig uppdaterad.

En del miljöhygieniker samarbetar med forskare i olika projekt.

Utbildning

Utbildningsbakgrund för miljöhygieniker kan variera. Vanligt är det med universitetsutbildning, t.ex. inom biologi, kemi, arbetsvetenskap eller miljövetenskap.

För att kunna få anställning som miljöhygieniker kan även relevant arbetslivserfarenhet krävas i form av forsknings- och utvecklingsarbete och/eller av arbete med kemiska, biologiska och fysikaliska miljöfaktorer, företrädesvis på en arbets- och miljömedicinsk klinik. 

Personliga egenskaper

Man behöver vara en kommunikativ person, som har lätt för att uttrycka sig i tal och skrift och kan på ett begripligt sätt förklara även svåra problem inom arbetsmiljöområdet.

Vidare behöver man vara en problemlösare och se möjligheter snarare än hinder.

Flexibilitet och förmågan och viljan att förändra och utveckla både sig själv och sin omgivning är också viktiga egenskaper för en miljöhygieniker.

Självsäkerhet och visst mod krävs också, detta för att kunna framföra kritik om reglerna inte efterlevs.

Arbetsplats

Miljöhygieniker kan vara anställda på små eller stora företag, främst på stora industriföretag, inom privata näringslivet eller i andra organisationer såsom myndigheter kommuner och landsting. De kan också få anställning inom företagshälsovården eller på teknikkonsultföretag och arbetar då som konsulter mot företag eller organisationer.

Man kan också arbeta på arbets- och miljömedicinska kliniker på företag och på kliniker som drivs av landstingen runt om i Sverige, ex. vid de stora universitetssjukhusen.

Exempel på arbetsplatser för miljöhygieniker:

  • Arbets- och miljömedicinsk klinik
  • Centrum för Arbets- och Miljömedicin vid en region (f.d landsting)
  • Enheten för Miljömedicin
Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.