Ljudtekniker

Ljudtekniker

Ljudteknik i produkter, offentliga och kommersiella miljöer blir allt viktigare. Brinner du för ljud, radio eller musik samt har tekniskt intresse kan yrket ljudtekniker vara rätt yrke för dig.

Ljudteknikern, som också kallas för ljuddesigner, sound designer eller audio designer, kan syssla med en mängd olika arbetsuppgifter, som film-, musik- och dataspelsljudläggning eller sköta ljudet vid till exempel teater-, film-, TV- och videoproduktioner, radiosändningar och musikkonserter. Arbetet som ljudtekniker kräver stort intresse för både musik och teknik.

Det är bra om du som vill arbeta som  ljudtekniker har kunskap och erfarenhet av olika intervju- och inspelningstekniker samt kunskap om att producera och sända radioprogram, reklamspottar samt webbljud.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Estetiska programmet, inriktning Musik och på inriktning Estetik och media.

Passande eftergymnasial utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan och på folkhögskolor. Inom folkhögskola kan även utbildning till ljudtekniker för synskadade finnas. 

Arbetsplats

Ljudtekniker kan arbeta på en mängd skilda arbetsplatser och på olika nivåer. Du sköter olika typer av ljudutrustningar vid teatern, och bland annat t.ex radioteatern, eller vid produktion av rörlig bild. Du kan också arbeta med radiosändningar, i inspelningsstudio, installationer av ljudanläggningar och mycket annat.

Visste du att...?

... höga ljud kan orsaka tinnitus, ett tillstånd när inre örat "skapar konstant pip-signal". Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota, i alla fall inte med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd. Hörselskydd rekommenderas vid höga volymer.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.