Livvakt
Spela filmen

Livvakt

Livvakten är "sin skyddspersons" följeslagare. Arbetet som livvakt kräver hög social kompetens. Arbetet är flexibelt.

Hur livvaktens arbetsdag ser ut beror mycket på hur skyddspersonens program ser ut. Under dagar med inbokade program händer det saker hela tiden, vilket gör att livvakten måste vara flexibel och beredd på att nya situationer uppstår. Allt kan inte planeras på förhand och det är en utmaning när skyddspersonerna gör spontana saker. Flexibilitet är därför en väldigt viktig egenskap för en livvakt.

Dagar som inte har ett färdigt "program" kan innehålla en hel del väntan. Resor i jobbet är vanligt förekommande.

En livvakt arbetar i första hand med att förebygga och förhindra att skyddspersonen utsätts för våld eller kränkande handlingar. Sker det ändå ett angrepp ska situationen kunna hanteras. Uppdraget ställer höga krav på livvaktens mentala, fysiska och sociala förmåga.

Det täta samarbetet med kollegor och skyddspersoner ställer mycket höga krav på din sociala kompetens. När det gäller personliga egenskaper är det viktigt att du kan värdera och bedöma situationer på ett omdömesgillt sätt.

Utbildning

För att kunna bli rekryterad som Säkerhetspolisens livvakt måste du har jobbat som polis i minst ett och ett halvt år efter genomförd examen och aspirantperiod.

Det är Rekryteringsmyndigheten som fastställer kraven och tar hand om ansökningar till polisutbildningen, som är på fem terminers heltidsstudier på en av utbildningsorterna samt aspiranttjänstgöring i en polisregion.

Utbildningen finns på fem orter i Sverige och går även att läsa på distans. Efter godkända studier får de studerande polisexamen. Därefter följer en termins aspirantutbildning på en polismyndighet. Den som blir godkänd efter aspirantutbildningen är behörig att söka anställning som polis. På några orter går polisutbildningen att läsa på distans.

Bra grundkompetens finns bl a på gymnasiets Barn- och fritidsprogrammet, Vård- och omsorgsprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.

Personliga egenskaper

I samband med rekryteringen testas dessutom begåvning, personlighet, fysik, syn, bilkörning och vapenhantering.

Reportage

Alexandra: Därför ska du söka till polisutbildningen

Kenneth - en äventyrlig polisstudent

Visste du att...?

... ca 16 000 personer lever i Sverige idag under hot om våld och har de så kallade "skyddade personuppgifter", ca 1 600 av dem har en starkare form av skydd som innebär att det ej finns någon bostadsadress registrerad för dem. En stor del av de personer som i Sverige lever under hot är kvinnor som har utsatts för våld eller hot om våld från sina f d manliga partners, makar eller pojkvänner.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.