Laserterapeut

Laserterapeut

Många vill bleka sina tatueringar, men de syns ofta fortfarande efter många behandlingar. En liten tatuering kan relativt lätt tas bort med laser. Större tatueringar som täcker stora hudytor kan vara mycket svåra att ta bort helt.

Metoden som används när man tar bort tatueringar är laser som skjuter sönder färgpigmenten med en ljusstråle. Normalt måste man göra 6-12 laserbehandlingar, med ungefär åtta veckors mellanrum eftersom huden måste läka mellan gångerna, innan tatueringen är borta.

Laserbehandlingen är relativt enkel, men ändå inte helt utan hälsorisker. Vid behandling med laser slår ljuset sönder pigmentet som sedan transporteras bort av kroppen. De produkter som bildas vid nedbrytningen av tatueringsfärger kan vara giftiga och orsaka skador på kroppen. När färgen frigörs kan pigmenten även orsaka allergi, och om man använder en dålig utrustning eller om laserterapeuten är outbildad, kan det sluta med brännskador.

Laserterapeuter kan också utföra behandlingar av ärrvävnad som uppstår efter operationer. De kan också ta bort oönskad hårväxt genom att med hjälp av laserstrålar förstöra hårsäckarna, behandla ärr och andra hudförändringar, bl a i samband med svåra aknebesvär eller rosacea / rinofyma. De behandlingar ordineras ofta av dermatologer, läkare eller av en hudterapeut.

Det är inte alltid det går att helt återställa hud till dess ursprungliga kondition, men det går oftast att förbättra hudens utseende och eliminera eller minska smärtor och obehag som upplevs i samband med hudåkommor.

Utbildning

Bra grundläggande förberedande utbildning finns på gymnasieskolans Vård- och omsorgsprogrammet. Utbildning till laserterapeut kan finnas som kurser/utbildningar hos privata utbildningsanordnare, men kan även finnas som en del  i en yrkeshögskoleutbildning.

En rekommendation är att först utbilda sig till hudterapeut och sedan vidareutbilda sig inom laserteknik / tatueringsbortagning.

OBS!
Företag som säljer laserutrustning erbjuder utbildningar för varje enskilt område. Om man köper en tatueringsborttagningsmaskin, får man ta del av just den utbildningen, men det gör inte så att man blir en laserterapeut, utan man får endast kunskap om just den maskinen.

Arbetsplats

Laserterapeuter kan arbeta på tatueringsborttagningskliniker där huvudsakliga arbetsuppgifter är att ta bort oönskade tatueringar med hjälp av lasertekniken.

Övrigt

Det finns en lagstiftning i EU, som innebär att kunden ska få skriftlig information om färgens innehåll. Den informationen ska innehålla färgens namn, uppgifter om importör, uppgifter om tillverkare, tillverkningsparti och innehållsförteckning. Tuschfärger är exempelvis inte tillåtet att använda för tatuering.

Visste du att...?

... laserbehandlingar kan hjälpa mot smärta, ödem, inflammation, reumatiska besvär, idrottsskador och belastningsskador.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.