Kusk

Kusk

En kusk är den person som kör häst. Inom brukshästkörning används hästar till många praktiska sysslor. Till exempel som att köra timmer i skog. Det är särskilt lämpligt i ömtåliga miljöer såsom naturskyddsområden och parker. Hästen kan också användas i jordbruk till att plöja och skörda.

Att klippa gräs i stadsparker med häst börjar också bli vanligt i många städer, men även sophämtning med häst förekommer. Att använda häst i samhällsnära tjänster är både en social och miljövänlig metod.

Brukskörningen är också vanlig inom turism och evenemang som t.ex. bröllopskörningar. Vid dess tillfällen kör man vagn på sommaren eller släde på vinter.

Förr i tiden fanns många yrkeskuskar, både privatanställda i välbärgade familjer och de som körde droska.

Brukshästkuskar
Inom brukshästkörning finns jobb inom skogs- eller jordbruk, turism, parkskötsel eller skötsel av naturskyddsområden. Många brukshästkuskar är egenföretagare.

Travkuskar
Är de som sitter i sulkyn bakom hästen i ett travlopp och deltar i travtävlingar. 

En sulky är en mycket lätt tvåhjulig kärra med plats för endast en person. Kärran väger inte mer än 25 kg. Det ledande materialet är stål. Fästet som placeras över hästens rygg väger ca 4 kg. Det har också en vadderad kudde längs hela ryggen för att inte hästen ska få skavsår. En sulky måste vara så lätt som möjligt så att hästens fart inte sinkas av tyngden. En sulky som är byggd för hand tar ungefär en arbetsvecka att bygga.

Olika sulkyalternativ är speedcarts, långsulky och rochards, där det även kan finnas plats för två.

Utbildning

Utbildning till kusk kan finnas inom Yrkeshögskolan. I utbildningen ingår ämnen som körning, utbildning av körhästen, hästturism, anläggningsvård, underhåll och hantverk, hästkunskap för egenföretagare och företagsekonomi för hästentreprenörer.

På gymnasiet rekommenderas Naturbruksprogrammet, inriktning Djur, profil Häst.

Visste du att...?

... hästar kan få "vargtänder". En "vargtand" på en häst är en tand utan funktion, som kan orsaka besvär och försämra hästens munhälsa och allmänt hälsotillstånd, på grund av inflammation kring vargtanden. Det är oftast bra att ta bort hästens "vargtänder".

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.