Kulturskolepedagog

Kulturskolepedagog

Har du djupa och omfattande kunskaper i ett konstnärligt ämne och "brinner för" att inspirera barn och ungdomar? I så fall kan yrket Kulturskolepedagog vara rätt yrke för dig!

Som kulturskolepedagog kan man undervisa i olika konstnärliga ämnen, såsom musik, dans, bild eller teater/drama.
Olika titlar förekommer, man kan kallas för lärare i Kulturskolan eller Kulturskolelärare.

Kulturskolans verksamhet är en frivillig utbildningsform som vänder sig till barn och ungdomar. De flesta av Sveriges kommuner erbjuder kurser inom kulturområdet, där musik är det vanligaste ämnet, följt av dans, teater, bild och media.

Även kurser inom slöjd och övrig hantverk, mode, foto, media och digitalt skapande samt cirkus kan också ingå i utbudet på de kommunala kulturskolorna.

Det kan också finnas möjlighet att kombinera olika ämnen i sin undervisning på kulturskolan, det vill säga att arbeta tematiskt för att skapa gemensamma event i form av utställningar, föreställningar eller filmproduktioner.

Utbildning

På högskolenivå finns ett antal längre utbildningar som förbereder inför arbete i kulturskolan. Högskolorna och universiteten erbjuder också många fristående kurser, både i konstnärliga ämnen och i pedagogik, som är en bra grund för att kunna arbeta som lärare/pedagog på en kulturskola.

Sedan 2019 erbjuder några högskolor ett kurspaket för dig med konstnärlig kompetens, men som saknar pedagogisk utbildning. Utbildningar är på 90 högskolepoäng och motsvarar tre terminer och som kan läsas på hel- eller deltid och även på distans. Du kan välja om du vill läsa hela paketet eller plocka vissa delar ur dem.

Även folkhögskolor kan erbjuda utbildningar för kulturskolepedagoger.

Arbetsplats

Som kulturskolepedagog arbetar du på en kommunal Kulturskola och bedriver du grupp- och individuell undervisning, beroende på ämne och upplägg.

Yrkesporträtt

Möt Emelie som studerade socialantropologi, företagsekonomi samt konstvetenskap och arbetar med kulturfrågor på SVT.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.