Konstterapeut

Konstterapeut

Det finns forskningsresultat som påvisar att det kreativa skapandet kan påverka patienternas livskvalitet positivt. Det gör att kreativiteten kan bli en viktig del av behandlingen som bland annat kan minska risken för depression som är hög vid vissa diagnoser, som t ex demenssjukdom. Patienternas ökande förmåga att hantera sin vardag minskar också behovet av samhällets hjälpinsatser.

Konstterapeut medverkar i behandlingen genom att engagera personer i olika kreativa processer, enligt patienternas förmåga och önskemål samt också med hänsyn till läkarnas / psykologernas rekommendationer. De aktiviteter som en konstterapeut kan organisera är t.ex besök till museer och konstutställningar, diskussioner kring konst och kreativt skapande och det praktiska kreativa skapandet i form av skrivande, måleri, broderi och andra former av konst eller hantverk. 

Utbildning

Lämplig utbildning för det här yrket finns inom olika skolformer, t ex högskolor/universitet, yrkeshögskolor och folkhögskolor. Många skolor ger möjlighet att välja inriktning mot att arbeta med personer med funktionsvariationer.

Personer med lång erfarenhet från andra yrkesområden kan vara efterfrågade, eftersom en bra personalgrupp är en mix mellan olika kompetenser. Om du arbetar i en daglig verksamhet är det även bra att vara kunnig i någon form av hantverk eller annat praktiskt yrkesarbete.

En bra grund finns på flera av gymnasiets program, t ex Estetiska programmet, Vård- och omsorgsprogrammet eller Humanistiska programmet.

Visste du att...?

... Konstnärsnämnden hjälper konstnärer utvecklas inom sitt område, bland annat genom att förmedla stipendier och bidrag.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.