IP-konsult

IP-konsult

Vi lever i en värld med fokus på innovation som är en väsentlig del av samhällsutvecklingen – en ökad innovation för med sig ett ökat behov av personer med kompetens inom just immaterialrätt. Branschen är i starkt behov av den här kompetensen och det kommer enbart att öka med tiden. 

Förkortning IP står för Intellectual Property - som på svenska betyder "intellektuell egendom", vilket syftar till icke-materiella rättigheter. Den intellektuella egendomen kan handla om patent, designskydd, varumärkesskydd, upphovsrättsskydd och dylikt.

Att skydda innovationer och affärsverksamheter med patent, varumärkesskydd, designskydd och/eller domännamnsskydd och göra det både nationellt och internationellt kräver goda kunskaper inom juridik, design- samt inom varumärkes- och patenthantering.

Kunskaper som en IP-konsult, även kallat IP-expert besitter behöver vara omfattande - inom många olika branscher och kunskapsområden. Yrket innebär olika slags hanteringar av Intellectual Property, främst hantering, registrering, nyttjande och koordinering av olika slags IP-skydd. Företag inom området måste ha assistans av kompetenta IP-konsulter för att kunna genomföra sitt arbete.

Utbildning

Det finns inte några strikta generella krav för vilken utbildning som krävs för att få jobba som IP-konsult i Sverige men det är mycket fördelaktigt att man i grunden är utbildad jurist.

Juristprogrammet på högskolor/universitet motsvarar 4,5 års studier på heltid. Juristprogrammen som ges på de olika lärosätena leder till en juristexamen som är en yrkesexamen och utbildningar på juristprogrammet på olika lärosäten ska betraktas som likvärdiga. Juristutbildningens upplägg kan dock skilja sig mellan de olika universitet.

En bra grundutbildning får du på gymnasiets Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap och Samhälle.

Visste du att...?

... en av Sveriges mest kända uppfinnare, som 1866 bland annat uppfann dynamit, är Alfred Nobel (1833-1896). Han tog patent på 355 uppfinningar, patent på dynamit tog han år 1867.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.