Idrottsplatsarbetare

Idrottsplatsarbetare

Idrottsplatsarbetare kan även kallas idrottsplatsvaktmästare eller för fastighetsskötare / fastighetsansvarig för idrottsanläggningar.

Arbetet är omväxlande, på större idrottsanläggningar är man ofta en del i det team som ansvarar för skötsel och underhåll av t ex ishallar, fotbollsplaner, konstgräsplaner och friidrottsanläggning. På en liten anläggning kan man vara ensam inom sin yrkeskategori och det är i så fall bra om man trivs med att ta eget ansvar.

I arbetet som Idrottsplatsarbetare ingår det vanligtvis anläggningsskötsel, snöröjning, gräsklippning, tillsyn och skötsel av fastigheter, service och bemötande mot kommunens föreningar och medborgare som nyttjar anläggningarna. Arbetsuppgifterna ställer höga krav på att både kunna arbeta självständigt och i grupp.

Man måste kunna arbeta i skift, kvällar och helger.

Utbildning

Grundläggande gymnasieutbildning inom praktisk-teknisk inriktning kan ställas som ett krav från arbetsgivaren sida. Rekommenderat är Bygg- och anläggningsprogrammet, Naturbruksprogrammet eller VVS- och fastighetsprogrammet.

Motsvarande utbildning kan finnas inom komvux. Passande utbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan.

För anställning är det meriterande med erfarenhet från skötsel av isytor, konstgräsytor och idrottsanläggningar samt vana av traktorkörning och terrängfordon. Även goda datorkunskaper och att behärska svenska på hög nivå, i tal och skrift, samt B-körkort och tillgång till egen bil.

Personliga egenskaper

Som person behöver man vara serviceinriktad, glad, positiv, kvalitets- och säkerhetsmedveten, och flexibel. Vidare behöver man också ha förmåga att kunna ta hänsyn till verksamhetens behov och lägga upp arbetet på ett effektivt och strukturerat sätt. Arbetet kräver god fysik då det stundtals kan vara mycket fysiskt krävande.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.