Godsspanare

Godsspanare

Godsspanare använder sig av olika metoder, bland annat skickar du ut en lista till stans alla pantbanker med namn på misstänkta personer de pågående inbrottsärende.

Pantbanker, second-hand butiker och auktionssajter på nätet kontrolleras så gott som dagligen av polisens godsspaningsgrupper för att identifiera stöldgods.

Polisens godsspanare gör även oanmälda besök hos juvelerare, silversmeder och guldhandlare som köper in begagnade smycken, som bl a innehåller ädelstenar, guld och silver. Via inköpsnotorna som visar vad juvelerare, silver- och guldsmeder har köpt och av vem, kan smyckena kontrolleras mot det nationella registret för att utesluta att värdesakerna är stulna. Reglerna säger att om polisen inte har kollat kvittona inom en månad, har guldhandlaren rätt att smälta ned guldet eller sälja det vidare.

Många av de stulna sakerna säljs naturligtvis också vidare på nätet. Polisens godsspaningsgrupp granskar därför även annonserna på en lång rad olika auktionssajter.

Till sin hjälp har polisens godsspanare datorer som kan kopplas upp till polisens nationella godsregister samt en sökmotor som söker i samtliga polismyndigheters databaser samtidigt.

Polisens webbsidor för identifiering av stöld- och hittegods ska bidra till lagföring av brott och till att stulet och förlorat gods hittar tillbaka till sina ägare.

Utbildning

Godsspanare är i grunden poliser eller civila utredare.

Det är Rekryteringsmyndigheten som fastställer kraven och tar hand om ansökningar till polisutbildningen som är på fem terminer heltidsstudier på en av utbildningsorterna samt aspiranttjänstgöring i en polisregion. Utbildningen finns på fem orter i Sverige och går även att läsa på distans. Efter godkända studier får de studerande polisexamen. Därefter följer en termins aspirantutbildning på en polismyndighet. Den som blir godkänd efter aspirantutbildningen är behörig att söka anställning som polis.

Utbildning ges på flera lärosäten.

Bra grundkompetens får du bl a på gymnasiets Barn- och fritidsprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet.

Framtidsutsikter

Det finns en god arbetsmarknad för personer som kan utreda och analysera brott. Efterfrågan på kompetensen förväntas öka påtagligt under de kommande åren.

Arbetsplats

Godsspanare har polisen som sin arbetsgivare. De är organiserade i de så kallade "godsgrupperna" inom Brottsspaningsenheten, som tillhör olika polisområden runt om i Sverige.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.