Garvare

Garvare

En garvare behandlar olika typer av skinn så att de kan användas till exempelvis kläder och möbler. Konsten att garva läder med garvsyror från bland annat ekbark är tusentals år gammal och garvare är ett av våra äldsta yrken.

En garvare arbetar antingen med hantverksmässig garvning eller med industrigarvning. Hantverksmässiga garvningen innebär att du använder vegetabiliska garvämnen som är miljövänliga jämfört med till exempel kromgarvningen, som oftare används inom den industriella garvningen.

Antalet garvare som arbetar med hantverksmässig garvning är litet. Industrigarvningen är inriktad mot utvecklad processindustri och högteknologi vilket innebär att antalet arbetstillfällen blir färre. Skinnet garvaren bearbetar kan komma från till exempel kor, får, getter, älgar eller renar.

En garvare kan också vara specialiserad på att bearbeta ovanligare skinn såsom till exempel bäver eller fiskskinn. Det krävs många arbetsmoment innan huden är färdig att använda. Innan själva garvningen kan börja måste garvaren ta bort hår från hudarna. Det sker genom kalkning i roterande behållare. Därefter kanttrimmas huden och delas i två skikt. Varje lädersort kräver sin speciella blandning av garvämne och själva garvningen tar några dagar.

Genom att använda olika garvningstekniker bevaras skinnet och garvaren kan ta fram lädersorter med olika egenskaper som till exempel slitstyrka. Olika lädersorter kan vara plattläder för sadelmakeri och industriprodukter eller remläder till möbler och packväskor.

Utbildning

Upplärning till garvare sker oftast på arbetsplatsen.

Grundläggande utbildning finns exempelvis inom gymnasieskolan på Hantverksprogrammet och Industritekniska programmet.

Utbildningar kan också finnas hos privata anordnare.

Framtidsutsikter

Det är stor skillnad i efterfrågan på garvare på små hantverksinriktade garverier och på de större industriella garverierna. Antalet arbetstillfällen är beroende av konjunkturen i Sverige även om en del av produkterna exporteras till andra länder.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.