Föreningskonsulent

Föreningskonsulent

Exakt vilka arbetsuppgifter man har som föreningskonsulent beror på vilken typ av organisation eller förening det gäller, men allra mest på dess storlek. Arbetsuppgifterna blir mer specialiserade om man jobbar på central nivå i ett rikstäckande förbund än om man till exempel jobbar åt en lokal förening. Då kan arbetsuppgifterna handla om att göra lite av varje för att föreningens verksamhet ska fungera.

En föreningskonsulent fungerar ofta som spindeln i nätet i föreningen eller organisationen, håller kontakten inåt, med medlemmar och funktionärer i föreningen och utåt med myndigheter, massmedia och med andra föreningar. Det handlar med andra ord om att förmedla information på olika sätt, exempelvis via föreningens hemsida på internet och e-post. Att marknadsföra föreningens verksamhet kan vara en av dina arbetsuppgifter.

Praktiska arbetsuppgifter kan vara att sköta ekonomin, planera konferenser, ordna utbildningar och läger. Man kan också arbeta med utvecklingsfrågor. Kanske man ska inspirera till förändring och förnyelse samt starta och driva projekt. Att vara kreativ och ha förmågan att komma med nya idéer är viktigt.

Utbildning

För att bli föreningskonsulent krävs ofta erfarenhet av föreningsarbete. Därutöver kan kraven variera mycket beroende på vilken typ av förening eller organisation det gäller och på de specifika arbetsuppgifterna. I vissa fall kan specialutbildning i till exempel företagsekonomi krävas.

Att behärska engelska samt att ha goda IT-kunskaper kan också vara meriterande. Lämplig utbildning kan till exempel vara fritids- eller idrottsledarutbildning vid folkhögskolor.

Grundläggande gymnasieutbildning finns på flera av gymnasieskolans program.

Framtidsutsikter

Föreningskonsulenter kommer att behövas så länge det finns föreningar, men samhällets stöd till förenings- och organisationsverksamhet är väldigt avgörande för tillgången på tjänster. I mindre föreningar finns ofta inget utrymme för att ha en anställd föreningskonsulent. Istället sköts allt sådant arbete ideellt av föreningens medlemmar.

Det är framför allt i större föreningar och organisationer på regional och central nivå som föreningskonsulenter är oumbärliga.

Arbetsplats

Som föreningskonsulent arbetar man i och för en ideell organisation eller förening av något slag. Ofta har man själv en nära relation till föreningen som aktiv medlem eller funktionär.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.