Flygtekniker
Spela filmen

Flygtekniker

Flygteknik kan förenklat beskrivas som maskinteknik med flygteknisk tillämpning. Flygteknikern arbetar med underhåll, tillsyn, reparationer av flygplan, helikoptrar och flygplansmotorer samt med nytillverkning av flygplan och flygmotorer.

Skillnaden mellan flygmekaniker och flygtekniker är att tekniker har längre, oftast eftergymnasial utbildning och därför får ta ett större ansvar. Vid underhåll av flygmaskiner gör ofta mekaniker mindre tillsynsarbete och service samt rutinarbeten. En flygtekniker gör dessutom felsökning, inspektioner samt funktionskontroller som kräver större systemkännedom.

Flygtekniker är ett både praktisk och teoretiskt yrke, du måste tycka om att skruva, men också att granska dokumentation för att klara de europeiska lagstiftade examinationerna. 

Utbildning

Utbildning finns inom gymnasieskolan på Flygteknikutbildningen, som är ett riksrekryterande program med egna examensmål. Lämpliga utbildningar kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

På Flygteknikutbildningarna på gymnasial nivå krävs att gymnasieskolan har: Category A ger behörighet att arbeta som flygmekaniker och del-66 Cat B1 som ger behörighet att söka arbete i de flesta europeiska länder som flygtekniker.

För att bli certifierad flygtekniker kräver Transportstyrelsen ytterligare ca två års betald praktik, som genomförs som flygmekaniker.

Inom högskolan finns några ingenjörsutbildningar där man kan välja inriktning mot flygteknik, till exempel flygingenjörsprogrammet. Det finns också kurser om aerodynamik och flygmekanik. Vidareutbildning i olika flygplanstyper anordnas av arbetsgivaren.

Arbetsplats

Du kan vara anställd hos de civila flyg- och helikopterbolagen, flygvapnet, inom flygindustrin eller inom fristående flygtekniska verkstäder. 

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.