Finmekaniker

Finmekaniker

Finmekaniker kallas de som håller på med tillverkning och reparation av små produkter med höga toleranskrav. Med höga toleranskrav menas att fel på mindre än en millimeter inte kan tillåtas. Det kan röra sig om allt ifrån medicinska instrument till kameradetaljer och andra mekaniska eller elektriska apparater.

Om du arbetar mer med elektromekaniska produkter kallas yrket oftast för instrumentmakare. Inom denna yrkesgrupp finns hjälpmedelstekniker, tandtekniker och ortopedtekniker. Vanligast är att en konstruktör eller forskare utvecklar ett instrument eller en annan produkt, som finmekanikern tillverkar efter en ritning.

Som finmekaniker har du många olika arbetsuppgifter som svarvning, fräsning, slipning, bänkarbete och montering. Du behöver därför behärska de flesta maskiner och verktyg på en mekanisk verkstad. Att ställa in och använda mätinstrument och göra elektriska installationer kan också ingå i arbetet.

En ökad användning av CNC-maskiner gör att de som arbetar mer hantverksmässigt med finmekanik utsätts för konkurrens. Men det finns arbete inom hantverksmässig tillverkning, främst inom prototyp- och småserietillverkning. Reparation och justering av finmekaniska utrustningar är ett annat arbetsområde för finmekaniker.

Utbildning

Vilken utbildning en finmekaniker behöver kan variera beroende på vilken inriktning i yrket du vill arbeta inom. Det finns utbildning inom verkstadsteknik och mekanik (finmekanik) eller elektronik eller båda delarna. Utbildning i verkstadsteknik, elektronik, ur och mikroteknik finns inom flera program på gymnasiet.

Inom Yrkeshögskolan kan det finnas eftergymnasiala utbildningar inom området, exempelvis Industriell elteknik och elektronik. Yrkeshögskoleutbildningarna är 1-2 års studier vid normal studietakt och leder till yrkeshögskoleexamen eller kvalificerad yrkeshögskoleexamen. För tillträde krävs grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskola

Visste du att...?

... en av världens mest berömda urmakare och mekaniker är den schweiziske Henri Maillardet (1745-1830) som byggde en mekanisk robot år 1805. Den ser ut som en pojke och kan rita fyra olika teckningar och skriva några dikter på franska och på engelska. Skapelsen fick smeknamnet "The Draughtsman-Writer" och finns på museet i Philadelphia.
Källa: fi.edu/history-resources/automaton

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.