Elektriker
Spela filmen

Elektriker

Elektriker och Elinstallatör arbetar inom många områden och bidrar till en hållbar samhällsutveckling. Som elektriker kan du arbeta med att dra ledningar i nya bostäder, kontor eller köpcentra, vilket är en yrkesroll som ofta kallas installationselektriker eller elinstallatör.

Att vara elektriker är ett rörligt och varierande arbete och det kan ske både på höga höjder och i trånga utrymmen. Förutom kabeldragningen jobbar elektriker och elinstallatörer också med att montera elcentraler. Säkerheten är viktig och kräver att du är noggrann. En elektriker gör även en teknisk beskrivning av installationen så att andra kan se hur den är gjord.

Som elektriker kan du även jobba med ombyggnad, felsökning och reparation av elektriska anläggningar och kallas då för serviceelektriker. Kunderna kan vara privatpersoner, kontor och industrier. Serviceelektrikern kan även sätta upp elcentraler, dra kablar, montera strömbrytare och installera kylskåp och andra vitvaror. Serviceelektrikern åker oftast ensam ut till kunderna.

Du arbetar med både hög- och lågspänning. En viktig del av arbetet är att underhålla och reparera maskiner och automatiska anläggningar.

Elektriker som gjort sin lärlingstid, men är ännu inte fullt betald elektriker kallas för elmontör.

Utbildning

Du utbildas till elektriker på gymnasiets El- och energiprogrammet, inriktning elteknik. Efter den grundläggande utbildningen i gymnasieskolan går du som lärling hos ett elföretag. Efter godkänd utbildning till elektriker och avslutad lärlingstid utfärdar Elbranschens centrala yrkesnämnd ett certifikat som visar att du har fullgjort sin utbildning. Utbildningar med inriktning mot elinstallations-området finns även inom Yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Elektriker / Elinstallatörer som är anställda på en större industris el-avdelning eller anställd i en elinstallationsfirma kallas industrielektriker.

Yrkesfilm

Möt Emmy, som arbetar som elektriker.

Visste du att...?

...nästan hälften av den el som används i Sverige kommer från vattenkraft.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.