Bussförare
Spela filmen

Bussförare

Bussförare kör i linjetrafik eller kör expressbuss, flygbuss eller färdtjänst. Även turist- och beställningstrafiken sysselsätter många bussförare.

Förare i lokal eller regional linjetrafik kör bestämda linjer efter tidtabell. I arbetet ingår att sälja och kontrollera biljetter och färdbevis och ropa ut hållplatserna. Efter avslutat pass redovisas kassan. En bussförare kan också hantera paket och annat gods som skickas med bussen.

En del bussförare kör beställningstrafik inom turism- eller skolresor i Sverige, en del bussförare söker tjänst utomlands och kör turistbussar i utlandet.

Utbildning

Utbildning till bussförare finns på gymnasieskolans Fordons- och transportprogrammet, inriktning Transport och som utbildning inom komvux på ett flertal orter i landet.

För att bli antagen till bussförarutbildningen på komvux måste man ha fyllt 21 år, ha fullföljd grundskoleutbildning eller gymnasieutbildning på nationellt eller specialutformat program och ha svenskt B-körkort.

Kraven vad gäller Svenska, Svenska som andra språk, Matematik och Engelska kan variera lite mellan utbildningsorterna. Sökande ska även kunna visa upp ett av Transportstyrelsen utfärdat körkortstillstånd för körkortsbehörigheten D.

Framtidsutsikter

Efterfrågan på bussförare väntas öka något det kommande åren och konkurrensen om jobben minskar. Det är främst inom kollektivtrafiken som rekryteringsbehoven finns. Det närmsta åren är arbetsmarknaden god för bussförare.

Personliga egenskaper

Att vara bussförare är ett serviceyrke. Som förare möter man dagligen många passagerare och det är viktigt att kunna bemöta dem på ett trevligt sätt. Att vara serviceinriktad, flexibel och stresstålig är bra egenskaper för bussförare.

Eftersom bussföraren har ansvar för bussen och framför allt passagerarnas säkerhet under körningen, är det viktigt att också vara noggrann och ansvarsfull.

Arbetsplats

Bussförare är ofta anställda vid ett kommunal- eller privatägt busstrafikföretag eller arbetar som egenföretagare.

Värt att notera

Alla som kör i yrkestrafik måste ha ett yrkeskompetensbevis. Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter måste förarna gå en fortbildning för att få ett nytt bevis. Fortlöpande fortbildning står företaget för när det gäller YKB, Yrkeskompetensbevis.

Visste du att... ?

... i Sverige är detta yrke mycket mansdominerat, ca 86% av de yrkesverksamma är män.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.