Barista
Spela filmen

Barista

Baristan arbetar professionellt med kaffe i olika former. Den vanligaste drycken innehåller espresso och mjölk.

Förutom att hantera maskiner och tekniker behöver en barista också ha kunskap kring kafferåvaran, till exempel skillnaden mellan olika kaffebönors ursprung, kaffeblandningar och rostningar. Baristan bör kunna redogöra, på kundens begäran, för vilka bönor som ligger i kaffekvarnen.

Endast ett fåtal baristor tillbringar hela arbetstiden vid kaffemaskinerna. De flesta har också arbetsuppgifter som är vanliga för cafébiträden och servitörer.

Utbildning

Baristor blir oftast upplärda på arbetsplatsen. Vanligen börjar en barista på ett kafé som kafébiträde. Arbetsgivare ställer sällan utbildningskrav vid anställning, men det kan vara en fördel om man har gått en utbildning eller har erfarenhet av ett liknande yrke.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Erfarenhet från arbete med andra livsmedel och kassavana kan vara meriterande vid anställning.

Arbetsplats

Baristan jobbar oftast på caféer, konditorier, coffee shops och espressobarer. Baristan kan också bli anlitad av företag och fungerar då som en slags rådgivare och kaffeexpert.

Visste du att...?

... kaffedrickande har positiva hälsoeffekter, bl a skyddar 3-4 koppar kaffe om dagen mot diabetes och vissa former av cancer.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.