Audiolog

Audiolog

Audiologi är ett tvärvetenskapligt ämnesområde där medicinsk, teknisk, samhälls- och beteendevetenskaplig samt humanistisk kunskap förenas i forskningen runt hörsel, hörselskador och kommunikation.

Ämnet lyfter upp hörandets betydelse för människans emotion, perception, kognition, kommunikation och kontakt med omvärlden. Hörselproblem som hörselnedsättning, ljudöverkänslighet och tinnitus förväntas tyvärr öka i Sverige. En viktig del inom audiologin är därför också ett folkhälsoarbete. Här ingår bland annat kunskap om förebyggande insatser inom teknik, akustik och akustiska miljöer.

Audiologer studerar bland annat möjligheter för audiologisk rehabilitering av hörselskadade personer. De kan vara verksamma som forskare eller som högskolelärare. Många audiologer erhåller också legitimation som audionomer.

En specialistläkare (hörselläkare) kan också kallas för en audiolog.

Utbildning

Akademisk utbildning krävs för att kunna bli audiolog, t ex kan man ta examen från audionomprogrammet och sedan söka vidare till ett magister eller masterprogram, för att sedan gå vidare till forskarutbildningen.

En annan väg att gå är via läkarprogrammet och bli en specialistläkare inom hörsel.

Visste du att...?

... höga ljud kan orsaka tunnitus, ett tillstånd när inre örat "skapar konstant pip-signal". Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota, i alla fall inte med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.