Viltjourspersonal

Viltjourspersonal

På Viltjouren, som även kallas för viltakuten, tar du emot skadade vilda fåglar av alla arter samt igelkottar, ekorrar och harar samt föräldralösa fågelungar och däggdjursungar. Till Viltjouren kan allmänheten ringa för att få råd och tips vad det gäller alla vilda djur. 

Viltjouren måste ha tillstånd för att få lov att rehabilitera djur och de som jobbar med rehabilitering av djur kallas för rehabiliterare. 

Ett djur som kommer till Viltjouren undersöks och bedömning görs om huruvida djuret går att rädda eller ej. Om det inte går att rädda djuret till ett friskt liv igen, avlivas det för slippa utstå lidande.

Viltjouren har ofta ett mycket gott samarbete med många kunniga personer som kan hjälpa till samt med djurkliniker, djursjukhus och/eller med privata veterinärer.

De som arbetar för landets Viltakuter och viltjourer är oftast volontärer utbildade i rehabilitering av skadat vilt. Utbildning kan ske genom Riksförbundet Katastrofhjälp - Fåglar och Vilt.

Utbildning

Lämplig utbildning är gymnasieskolans Naturbruksprogram med inriktning Djur. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux. Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen och passande påbyggnadsutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.