Vattenstrateg
Spela filmen

Vattenstrateg

Vattenstrateg kan även kallas vattenexpert, vattenplanerare  eller blå samhällsplanerare.

Vattenstrategens huvudsakliga arbetsuppgift är att se till att det vid planeringar av byggprojekt vid nybyggnationer och vid ombyggnad tas hänsyn till vattenfrågorna, det vill säga det ingår främst att driva och bistå processer som rör vattenaspekter i översiktlig och detaljerad planering och projekt.

Vattendirektiv, miljökvalitetsnormer och de övergripande miljömålen är exempel på aspekter som vattenstrateger arbetar med.

Utbildning

En utbildning högskole- eller universitetsexamen med en vattenrelaterade natur- eller miljövetenskapliga inriktningar krävs. Helst ska man även ha viss utbildning eller erfarenhet inom samhällsplanering / fysisk planering med vattenrelaterad inriktning.

Utbildning och/eller erfarenhet i att hantera GIS-verktyg (Geografiska InformationsSystem) samt goda datakunskaper kan ställas som ett kräv för att kunna få jobb som vattenstrateg.

Bra förberedande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, t ex Naturvetenskapsprogrammet eller Naturbruksprogrammet.

Man behöver också kunna uttrycka sig väl i tal och i skrift både på svenska och på engelska.

Personliga egenskaper

Som vattenstrateg ingår man ofta i olika nätverk både internt och med externa samarbetspartner därför är det viktigt att vara en person som har lätt för att samarbeta med andra. Vidare krävs det att vara en analytisk person, som har förmåga att tänka strategiskt och se helhetsperspektiv.

Visste du att...?

... det skulle ta ca 40 år att fylla hela Globen i Stockholm med vatten, från en vanlig vattenkran.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.