Tunneltågförare
Spela filmen

Tunneltågförare

Tunneltågförare / tunnelbaneförare fyller en viktig funktion inom kollektivtrafiken. Du kör tunneltåget efter tidtabell och säkerheten ska alltid sättas främst.

Det ställs mycket stora krav på dig som ska vara tunneltågförare eftersom du ansvarar för ett tungt fordon som rymmer upp till 1300 resenärer.

Samtidigt krävs det att du har servicekänsla. Att vara tunneltågförare ställer stora krav på noggrannhet och uppmärksamhet. Du måste också klara att arbeta under stress och ha god simultan kapacitet, dvs kunna göra flera saker samtidigt.

Utbildning

Den som vill bli tunneltågförare / lokförare måste genomgå en omfattande process som innefattar ett flertal olika tester och intervjuer. Det är mycket meriterande om du tidigare har arbetat skift eller haft någon form av säkerhetsföreskrifter att arbeta efter.

Kraven som ställs på de sökande är bl a att du är 20 år fyllda senast den dagen utbildning påbörjas, godkända betyg i svenska, engelska och matematik från gymnasiet samt fullgott färgseende.

MTR:s Yrkeshögskoleutbildning följer branschens standard om 44 veckor heltidsstudier. Mer information om rekryteringsprocessen och utbildningen finns på mtrnordic.se.

Personliga egenskaper

Tunnelbanepersonal behöver ha starkt psyke, i Sverige omkommer ca 100 personer i tågrelaterade olyckor varje år.

Även om tågföraren överlever olyckan och inte skadas rent fysiskt, är det ofta en svår psykisk trauma för tågföraren. Det är därför mycket viktigt att du som vill satsa på yrket tågförare / lokförare / tunnelbaneförare är en psykiskt stabil person.

Visste du att...?

... i Stockholms tunnelbana finns det över hundra stationer, 49 av dem finns längst med Gröna linjen, som dessutom övervakas med ca 4000 kameror. Det görs lika många resor i Stockholms tunnelbana som övriga tågresor i hela Sverige.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.