Teknisk ritare
Spela filmen

Teknisk ritare

Som teknisk ritare kan man arbeta med ganska olika arbetsuppgifter, beroende på var man får anställning, på vilket företag och inom vilket tekniskt område.

Det kan också ingå i arbetsuppgifter att ge support både till kunder och till säljare och att vara ansvarig för att ta emot reklamationer när det gäller både grundritningar och huvudritningar.

Under arbete i ett projekt  kan en teknisk ritare behöva utföra diverse olika arbetsuppgifter, med alltifrån de tekniska bitarna till att ta fram bygglovsritningar och detaljritningar men man behöver också se helheten och slutmål.

De yrkesverksamma ritarna tycker att det bästa med jobbet är variationen av arbetsuppgifter och att ständigt få utvecklas och lära sig nya saker.

Karriär- och utvecklingsmöjligheter för en teknisk ritare kan bestå i att bli en byggledare eller en projektledare.

Utbildning

Det kan vara möjligt att få arbete som teknisk ritare med utbildning från T4, fjärde tekniskt år på gymnasiet.

Det är fördelaktigt att ha en eftergymnasial utbildning. Man kan läsa ett högskoleprogram som heter Byggnadsutformning.

Passande utbildningar kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

För att trivas i yrket behöver man ha ett stort intresse för teknik och för att rita. Man behöver också vara en person som ständigt strävar efter att utvecklas och lära sig nya saker och tycker om att arbeta i projektform och ha många bollar i luften.

Arbetsplats

Förutom att framställa de tekniska ritningar kan man bland annat arbeta med att upprätta bygglovshandlingar som skickas till kommunen för beviljande av bygglov. Man kan också rita hus och andra byggnader, samtidigt som en del administrativt arbete, med att till exempel göra beställningar av installationer, kök och andra tillval som kunden bestämmer sig för, också kan ingå.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.