Systemarkitekt

Systemarkitekt

Systemarkitekt är yrket för dig som är bra på problemlösning och tycker att det är fantastiskt roligt med datorer och teknik.

Systemarkitekt är en sorts system- och programutvecklare. En systemarkitekt är generalist inom system- och programutveckling och kan arbeta med att utveckla allt från innovativa webbtjänster och mobil-appar till traditionella administrativa datorsystem. 

Systemarkitekter konfronteras med de utmaningar som ställs av såväl både dagens som framtidens IT-lösningar. Deras huvudsakliga arbetsuppgifter har fokus på programmering och programutveckling, med en spets inom dataanalys.

Du arbetar även med maskininlärning för dataanalys, samt i parallella och distribuerade system.

Utbildning

Systemarkitekt har oftast en eftergymnasial utbildning, högskoleutbildning eller yrkeshögskoleutbildning, med datainriktning, till exempel en systemvetenskaplig utbildning eller någon högskoleingenjörsutbildning.

Högskoleingenjörsprogrammen är vanligtvis 3 år på heltid. Relevanta utbildningar inom yrkeshögskola är oftast 2 år på heltid.

För att kunna arbeta i olika datormiljöer behöver du kunna flera programmeringsspråk, samt ha kunskap och erfarenheter från olika plattformar och utvecklingsmiljöer.

Systemarkitekten är skicklig på programmering i flera olika former, men har även goda kunskaper i datahantering, distribuerade och intelligenta system.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för yrkeserfarna IT-akademiker har varit stabilt god de senaste åren och det finns inga tecken på att efterfrågan kommer att minska.

Personliga egenskaper

Dina personliga egenskaper bör vara att du är kreativ, strukturerad och lösningsorienterad.

Lilla ordboken

AR - Augmented Reality
VR - Virtual Reality, "datorgenererad skenvärld" där användaren upplever befinna sig i
AI - Artificiell Intelligens, intelligens som uppvisas av maskiner

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.