Specialistläkare
Spela filmen

Specialistläkare

När du har jobbat som läkare i några år kan du vidareutbildning dig till specialistläkare inom någon av de cirka 60 specialiteter som finns idag.

Några exempel på specialiseringar är:

Patolog, barnneurolog, embryolog, narkosläkare, kardiolog, radiolog, reumatolog, dermatolog, onkolog, gynekolog, förlossningsläkare, neonatalläkare, epidemiolog, psykiatriker, smärtläkare, rättsläkare och immunolog.

Utbildning

För att bli specialistläkare utbildar du dig först till legitimerad läkare. Från HT21 är läkarprogrammet i Sverige 6-årigt. Efter genomförd och godkänd utbildning på det 6-åriga läkarprogrammet kan du ansöka om läkarlegitimation, hos socialstyrelsen.

När du har blivit legitimerad läkare kan du påbörja specialisttjänstgöring (ST), vilket tar minst fem år att genomföra och som resulterar i en specialistkompetens inom ett område.      

Vissa väljer även att studera till läkare utomlands. Du behöver i så fall bli godkänd av Socialstyrelsen om du vill arbeta i Sverige efter din utbildning. 

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.