Provsmakare får betalt för att delta i tester av nya maträtter, drycker och annat "ätbart" som t ex bröd, kex och godis.
Den vanligaste vägen in i yrket är via att delta i urvalstester när företag söker provsmakare. Tester pågår vanligtvis i flera dagar och vanliga moment är att t ex rangordna smakproverna i rätt ordning, t ex fem muggar med vatten, utifrån hur söt eller salt är vattnet.
Du kan specialisera sig på att provsmaka whisky, vin eller godis alternativt andra livsmedel.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Nödvändig utbildning ges i samband med eller direkt efter anställning.
Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Personliga egenskaper
Det är inte alla som kan bli provsmakare. Du måste ha tillräckligt känsliga smaklökar och det är också viktigt att ha rikt ordförråd för att kunna beskriva sina smakupplevelser.
Har du extra känsligt lukt- och smaksinne kan du, efter en speciell utbildning, bli certifierad som kvalificerad sensorisk domare.
Arbetsplats
Att få heltidsanställning som provsmakare är mycket svårt. De flesta arbetar med det på deltid alternativt arbetar för flera olika företag samtidigt.
Länktips
- svt.se - "Tre koppar kaffe – mer nytta än skada?"
- Handelsrådet
- Gastronomiska Akademien
- AllergiSmart - inkluderande matlagning
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret