Planetolog

Planetolog

Planetologi är ett område inom vetenskap som behandlar planeter, månar och solsystem.

En stor del av planetologin fokuserar på de planeter och månar som finns i vårt solsystem samt de processer som formar dem.

Planetologin omfattar alla storlekar på objekt från mikrometeoroider till gasjättar, syftet är att fastställa deras sammansättning, dynamik, bildning, växelverkan och historia.

Planetologi är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde som uppkom ur astronomi och geovetenskap, men som nu omfattar planetarisk astronomi, planetarisk geologi, tillsammans med geokemi och geofysik, fysisk geografi (geomorfologi och kartografi tillämpad på planeter), atmosfärsvetenskap, teoretisk planetologi och studierna om exoplaneter.

Den observationella forskningen innebär en kombination av fjärrstyrda utforskande rymdfarkoster på uppdrag med hjälp av fjärranalys och jämförande experimentellt arbete i jordbaserade laboratorier.

Den teoretiska grenen innefattar datorsimulering och matematiska modeller.

Utbildning

Akademisk utbildning krävs, det vill säga man måste läsa astronomi på högskolenivå.

Som astronom har du en gedigen utbildning i fysik, där du specialiserar dig på astronomi eller astrofysik. Även andra inriktningar kan ge möjligheter att arbeta med fokus mot rymden, genom tex teoretiska analyser inför praktiska rymdprojekt, banberäkningar eller arbete med materialfysik eller teoretisk fysik. Utbildningarna ger dig, utöver kunskaper i astronomi, goda kunskaper i fysik, matematik, programmering och vetenskaplig metodik, och du kan välja att inrikta dig mot såväl teoretiskt som experimentellt arbete. 

Det 3-åriga Kandidatprogrammet i fysik med inriktning astronomi finns på olika lärosäten. Många lärosäten erbjuder också ett flertal orienteringskurser på grundnivå i astronomi.

Kandidatutbildningen byggs generellt sett på med ett masterprogram, ett 2-årigt program på avancerad nivå, där du kan specialisera dig på olika områden inom astronomi och astrofysik. Efter avklarad utbildning finns goda möjligheter att doktorera och sedan arbeta med astronomisk forskning, både i Sverige och övriga världen. Astronomer kan också arbeta med astronomiska aspekter i rymdindustrins projekt. 

Kandidatutbildning inom astronomi finns på många lärosäten. I fysikprogram kan man också ibland välja kurser inom astronomi.

Rekommendersd grundläggande gymnasieutbildning är Naturvetenskapsprogrammet.

Arbetsplats

Planetologer är oftast utstationerade där man bedriver forskning inom astronomi, fysik och jorden på till exempel universitet och forskningscentra. Men det finns också flera rena planetologiinstitut världen över.

Det hålls flera stora konferenser inom planetologi varje år, många akademiska tidskrifter behandlar ämnet.

Visste du att...?

... i vår galax Vintergatan finns det cirka 200 miljarder stjärnor.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    3 liknande yrke(n)

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.