Naturbevakare

Naturbevakare

Den huvudsakliga arbetsuppgiften som naturbevakare har utgörs av biotopvårdande skötsel och rovdjursinventering, men även anläggning och underhåll av friluftsanläggningar, i form av drift och underhåll av byggnader, anläggningar och anordningar som kan finnas i ett naturreservat. Tillsyn av föreskrifter i skyddade naturområden, t ex för terrängkörning kan också ingå i jobbet.

Arbetet innebär även hantering av viltskador och skyddsjakt, tillsyn och annan verksamhet i syfte att förebygga jaktbrott. Exempel på flera arbetsuppgifter är tillstånds- och dispensprövning, sammanställning och spridning av information, hålla kontakt med länets jakttillsynsmän samt praktisk materielvård, som stödutfodring av vissa utrotningshotade arter.

I arbetsuppgifterna kan också ingå underhåll av ledsystemet i fjällen, tillsyn av att skoterregler och reservatsbestämmelser efterlevs, jakt- och fiskebevakning samt förvaltning och skötsel inom naturskyddade områden.

Tjänsten kan också innebära arbete med besöksmottagning, naturvårdsskötsel, underhåll av byggnader och friluftsanordningar samt övervakning av ett naturreservat och ev även andra skyddade områden.

En naturbevakare kan förordnas till naturvårdsvakt, fisketillsynsman och jakttillsynsman

Naturvårdsvakt är en person som förordnats för att efterse efterlevnaden av föreskrifter för områden, naturföremål och djur och växtarter, samt tillsyn över att terränkörningslagens bestämmelser efterlevs inom fjällområdet.

Fisketillsynsmän övervakar de lagar och regler som finns för att bedriva fiske.

Jakttillsynsman har till uppgift är att övervaka efterlevnaden av olika lagar och bestämmelser för jakt. 

Utbildning

Naturbevakarna kan ha diverse olika utbildningsbakgrund, man behöver inte ha någon högskoleutbildning. Stor vikt fästs vid praktiska kunskaper och även lokalkännedom, det kan vara meriterande att ha varit kommunjägare.

Vidare krävs det kunskaper om underhållsbehov av byggnader och anläggningar.

B-körkort och även behörighet att köra andra sorters fordon t ex nautisk behörighet klass 8 och maskinbehörighet klass 8 samt stor båtvana, kan ställas som krav för att få anställning som naturbevakare.

Även kunna guida på engelska och att man har jägarexamen kan ställas som krav. 

Bra grundläggande kunskaper ges bl a på gymnasieskolans Naturvetenskapsprogrammet eller Naturbruksprogrammet.

Framtidsutsikter

Tjänster som naturbevakare är svåra att få då det inte finns så många tjänster, och de är mycket eftertraktade. Det är inte ovanligt att upp till 300 personer ansöker om samma naturbevakartjänst.

Tips! Om man lyckas "få in foten" på någon av länsstyrelserna genom säsongsarbete och om man är flexibel, är beredd att flytta till en annan del av landet, och söker jobb i många olika län ökar chansen för arbete.

Personliga egenskaper

För att trivas i yrkesrollen som naturbevakare behöver man vara en strukturerad och lyhörd person, som är praktiskt lagd och trivs med att jobba utomhus och som även har förmågan att behålla lugn vid olyckor och krissituationer och har ett strategiskt förhållningssätt.

Arbetsplats

Naturbevakare är i Sverige titeln för en tjänsteman som är anställd av Länsstyrelsen för att utöva förvaltning, tillsyn och bevakning av allmänna intressen inom framförallt fjällområden.

Naturbevakare kallas även naturvårdare i vissa län och arbetar nästan uteslutande i fält, en del arbetar med friluftslivsanordningar året runt men det finns även dem som spårar rovdjur på vintrarna.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.